Важно! Водата от чешмата на “Аладжа манастир” с ентерококи – негодна за пиене

Admin

Негодна за пиене е водата от чешмата на “Аладжа манастир” във Варна, съобщава Moreto.net Отклонение по показател ентерококи са открили от РЗИ-Варна. На чешмата на Аладжа манастир всекидневно може да се видят хора, които пълнят туби с вода, очевидно за питейни цели. Но присъствието на тези микроорганизми в околната среда говори за фекално замърсяване, тъй като наред с ешерехия коли, те са задължителни обитатели на чревната микрофлора. Ентерококовите бактерии се намират в човешките черва, но могат да предизвикат инфекции на кръвта, уринарния тракт и други органи.

Наличието на отклонения от нормите за качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели са открити и в „Банова чешма „ в община Варна с отклонение по „колиформи” и ”ешерихия коли”.

Предстои поставяне на траен надпис, че водата не е годна за пиене.

Ентерококите са задължителни обитатели на чревната микрофлора наред с E.coli. Ентерококите са част от нормалната чревна микрофлора, но при определени обстоятелства могат да причинят тежки инфекции. Наличието на тези микроорганизми върху различни повърхности и в околната среда говори за фекално замърсяване. Бактериите могат да причинят инфекция при хората, когато навлязат в рани или постъпят в кръвта или уринарния тракт.

Next Post

Петър Бонев - скромният герой от село Церово

Това е Петър Бонев, на 25 години. От село Церово. В събота срещу неделя пътува в нощния влак Пловдив – Варна. От съседното купе чува викове за помощ и отива да провери какво става. Заварва момче, което е легнало върху момиче и я ръга с нож. Петър бута нападателя от […]