Всичко, което загуби Марк Зукърбърг през 2022 г.

Марк Зукърбърг постигна много през годините, но не успя да предвиди, че 2022 г. ще бъде ужасна година за него икономически. От The Daily Digest се заемат да съберат информация точно колко е загубил Зукърбърг до момента през настоящата година.
Сред най-богатите мъже в света, но надолу в списъка
Изпълнителният директор на Meta, бивш Facebook, е един от най-богатите хора в света. Той обаче пада по-надолу в списъка. Според Forbes, по време на най-големия спад на Meta на фондовия пазар, Зукърбърг губи милиарди долари и се налага да уволни хиляди служители от своята компания.
10-милиардна загуба
Цената на акциите на Meta се повишава по време на пандемията и достига своя връх през 2021 г., което осигурява на Зукърбърг състояние от 136.4 милиарда долара. Според Forbes технологичният предприемач сега има само 36 милиарда долара. Той губи 11 милиарда по време на краха през октомври и повече от 100 милиарда от състоянието си в пика му.
И позиции..
В индекса на милиардерите на Bloomberg Зукърбърг е загубил повече от 20 позиции през последните четири години. През 2018 г. изпълнителният директор на Meta е на трета позиция в тази класация, точно под Джеф Безос и Бил Гейтс.
Метавселена и конкуренция
Загубите на Зукърбърг имат обяснение. Създаването на метавселената, която неговата компания преследва, се оказва по-сложно от очакваното. Meta също е изправена пред ожесточена конкуренция от TikTok, що се отнася до реклама.
Дълъг преход
Зукърбърг признава, че преминаването към метавселената ще отнеме години, но истината е, че в момента всички опити за внедряване се провалят. Според Wall Street Journal, флагманът на компанията за потребителите – Horizon Worlds – VR приложение, в което можем да създаваме виртуални светове и чрез аватара си да взаимодействаме с други хора, се “бори с несъвършена технология, незаинтересовани потребители и липса на яснота какво ще е необходимо, за да успее”.
Загуба на пари
Зукърбърг признава че неговите усилия в метавселената ще означават загуба на “значителни” пари през следващите пет години, пише Bloomberg. Forbes уверява, че подразделението, работещо по този проект, е загубило 9.4 милиарда долара тази година до 30 септември.
Под 100 долара за акция
Акциите на Meta падат с 25% до 97.94 долара на акция на 27 октомври 2022 г., след като компанията отчете 50% спад на печалбите. Акциите губят 70% от цената си от началото на тази година, когато са над 300 долара.
Най-ниската цена от 2016 г
Според Forbes цената на акциите на Meta е най-ниската от декември 2016 г.
Съкращения
През ноември компанията обявява съкращаване на 11 хиляди служители, 13% от общата работна сила. Forbes обясняват, че Зукърбърг поема отговорност за това действие в бележка: “Искам да поема отговорност за тези решения и как стигнахме до тук. Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите.” 
Молба за търпение
Главният изпълнителен директор моли за търпение инвеститорите. Според Bloomberg той казва на акционерите, че метавселената в крайна сметка ще печели пари от “икономика на създателите, тъй като хората изграждат бизнеси, продаващи виртуални стоки и услуги”.
Не е част от “големите риби”
Докато метавселената си проправя път към бъдещето, Meta губи позицията си сред големите технологични гиганти като Apple, Microsoft, Google и Amazon. Това става 16 месеца след като компанията премина пазарната капитализация от един трилион долара, сочи информация на CNBC.
74% намаление
Стойността на акциите на компанията е намаляла със 74%, откакто достигна своя връх през септември 2021 г., възлизайки на общо над 730 милиарда долара загуба на пазарна капитализация.
Вън от топ 20
Според CNBC Meta губи мястото си в топ 20 на най-ценните компании в САЩ. Технологичната компания вече струва по-малко от Home Depot и малко повече от Pfizer и Coca-Cola.
Бъдещето
Състоянието на Марк Зукърбърг зависи почти изключително от успеха на Мета. Той притежава около 13% от акциите на компанията.
Ако Мета се провали…
Тъй като Марк Зукърбърг има повече от 350 милиона в акции на Meta, ако Мета се срине и Зукърбърг пада с нея.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Новата Мис България не издържа и се оплака от... СНИМКИ

Новата Мис България Александра Кръстева тепърва ще се налага да свиква с тежестта на короната във всеки смисъл на думата. Хейтът не подмина и нея, и със сигурност се отразява на самочувствието й. 19-годишната брюнетка, която описва себе си като скромно и по-скоро притеснително момиче, трудно ще свикне с това, […]

Subscribe US Now