Законовите привилегии на Елизабет Втора

Покрай Платинения ѝ юбилей тази година образът на кралица Елизабет изглежда почти идиличен. Зад живота в дворци, почестите и постоянното внимание на поданиците обаче се крият и някои не толкова бляскави подробности.
Като например, че кралицата се ползва с имунитет спрямо над 160 британски закона. Те варират от нарушаване на екологични разпоредби до права на работниците и пълна неприкосновеност на случващото се на територията на всичките кралски имоти.
От вестник Guardian, които са провели мащабно проучване за имунитета, с който се ползва Елизабет, припомнят случай от 2007 г., когато лесничей в природния резерват Дерсингам Бог в Норфолк отива да наблюдава прибирането на два полски блатара – застрашена във Великобритания птица.
На свечеряване обаче се чуват изстрели и двата блатара падат на земята. Изстрелите са дошли от Сандрингам – вилата на кралицата до резервата, където тогава 23-годишният принц Хари и негов приятел са излезли да ловуват.
От подадения сигнал към Natural England – организацията, която управлява резервата, и полицията не следва нищо. Защото за да разследват случилото се, те трябва да получат разрешение да влязат в Сандрингам от кралицата.
Разследването на Guardian показва още, че са приети десетки закони, които забраняват на полицията да влиза в частните имоти на Елизабет без нейно съгласие и да разследва престъпления, които варират от ловуване на застрашени видове до замърсяване на околната среда с пестициди, ползвани в Сандрингам.
Подобна привилегия не притежава никой друг собственик на земя във Великобритания, уточняват от изданието. И пояснява, че британското правителство и Бъкингамският дворец са отказали да коментират в детайли изключенията от закона, направени за кралицата.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Няма да повярвате къде живее вече ексмоделката Ирен Онтева СНИМКИ

Ирен Онтева може и да не дефилира вече често из публичното пространство, както беше свикнала преди години, но за сметка на това си живее като истинска принцеса в момента. Ако се чудите къде – далеч от България. Ексмоделката се премести да живее в Сен Тропе, откъдето в последните месеци споделя […]