Кой присъства на погребението на последния гръцки крал

Седмицата за кралските фамилии на Европа започна с тъжно събитие – на 16 януари беше погребан последния гръцки крал Константинос Втори, който почина шест дни по-рано на 82-годишна възраст.
Свален от власт с военен преврат през 1967 г., Константинос живее в изгнание през голяма част от живота си впоследствие, а погребението му в православната митрополитска катедрала в Атина е частна, а не държавна церемония – Гърция е република от 1973 г.
Това обаче не направи тъжното събитие по-малко тържествено, защото последният гръцки крал е сроден с много от монархическите фамилии на Европа. Очакваше се в Атина да присъстват принц Уилям, който е негов кръщелник, и съпругата му Кейт Мидълтън. Това обаче не се случи.
Вероятно заради натоварения им график според Hello, двамата не пристигнаха в Гърция. За сметка на това техни представители бяха принцеса Ан – сестрата на крал Чарлз, който е втори братовчед на Константинос, и съпругът й.
Забележително беше и присъствието на испанското кралско семейство. Крал Фелипе и кралица Летисия пристигнаха преди дни в Атина (на заглавната снимка), но с тях беше и майката на Фелипе – предишната кралица София, която е сестра на Константинос. Присъства и последният български цар Симеон Втори.
Нямаше как в Гърция да не е и единствената настоящата кралица в Европа – Маргрете Датска, която е сестра на вдовицата на Константинос Ан-Мари. Тя беше там със сина си – престолонаследникът принц Фредерик.
Всички скандинавски кралски семейства също бяха в Атина – крал Карл-Густав от Швеция, престолонаследник принц Хаакон и съпругата му от Норвегия, както и холандските, и белгийските крал и кралица.
Крал Константинос Втори е погребан в кралската гробница Татой край Атина. От свалянето си от престола през 1967 г. до 2010 г. той живееше в Лондон, преди да се завърне в родната си Гърция. В момента глава на гръцкото кралско семейство в изгнание е синът му принц Павлос.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Неудачите на Джерард Бътлър

Джерард Бътлър често се вживява във филмовите си образи – в последния си филм Plane той съвсем убедително влиза в ролята на пилот на самолет. В тази връзка, 53-годишният шотландски актьор разкри някои интересни подробности в ток шоуто “Късна вечер със Сет Майерс”, в което участва преди броени дни. По-конкретно […]