Рапърът Енчев е обявн от НАП за данъчен измамник, но фондацията му усвоява държавни пари

Може ли човек, обявен от НАП за данъчен измамник, да усвоява десетки хиляди левове от държавата за меко казано безумно звучащ проект? Рапърът Георги Енчев, част от разпадналият се хип-хоп дует Румънеца и Енчев, нагледно доказва, че у нас няма невъзможни неща – стига да имаш правилните контакти.

От началото на юни тази година, певецът е вписан в черния списък с неизрядните длъжници заради невнесени в хазната 6997 лв.
Малко преди това, там е изтипосана и фирмата на Енчев „Селект мюзик медия”. Нейните задължения са доста по-големи – 37 790 лв. Според финансисти, включването в списъкът на фирми или граждани е процедура отнемаща поне половин година. Първо чрез ревизия се установява укриването на доходи, обороти или злоупотреба с ДДС, а след това от НАП няколко пъти молят нарушителя да се издължи доброволно. В случай, че фирмата или физическото лице продължат да се правят на разсеяни, се стига и до вписването в черния списък на данъчните, пише “Уикенд”. 

Данъчната драма на рапъра очевидно не е охладила мераците му да смуче държавни пари. Докато НАП го търси, за да си плати, чрез фондацията си „Георги Енчев” рапърът кандидатства за финансиране от Националната програма за младежта 2021-2025 г., управлявана от спортното министерство. Макар и почти неизвестна, програмата си поставя доста амбициозни цели: „инвестиране в младежта (15-29 години) като значим социален капитал чрез насърчаване на активно включване на младите хора, тяхната инициативност и информираност, неформално образование и обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност и съпричастност”. Каквото и да значи това.
Неясно формулираните цели дават възможност на куп слабо известни фондации и сдружения да спечелят щедро финансиране за своите инициативи. Бърз преглед на тазгодишните победители трудно може да убеди, който и да е, че проектите им не могат с нещо съществено да помогнат на младежите, но пък грантовете от по 30-40 хил. лв. държавна пара си вървят. Фондация „Георги Енчев” например прибира 32 966 лева за проекта си „Здраве – Ей!”, стартирал в края на миналата седмица. С парите Енчев смята да запознае с „ползите от здравословния начин на живот, здравословното хранене, физическата активност и спорта” 40 момчета и момичета, които се състезават за баскетболния клуб „Вълци – Разград”. Дали точно спортистите имат нужда от това, явно не вълнува държавните чиновници, отпуснали парите.

Първата част от проекта включва двудневен лагер на открито. На него младежите ще се научат да палят огън, опъват палатка, стрелят с лък и месят хляб. Следва 4-дневен курс, в които малките баскетболисти ще разберат как да разпознават рисковите фактори, които водят „до влошаване на психичното, емоционалното и физическото здраве”. Третият модул по проекта на фондация „Георги Енчев” ще популяризира възможностите за практикуване на масов спорт. Няма спор, че трениращите баскетбол 40 хлапета от Разград имат ужасна нужда от това! Ако не друго, на децата поне ще им остане спомена от спането на палатка, а рапърът ще си оправдае държавните пари.
Всъщност, това не е първият проект на фондация „Георги Енчев”, чиито резултати са доста съмнителни. През 2018 г. музиканта успешно усвои 20 000 лева, отпуснати му от община Бургас за да организира рибен фест. Речено, сторено. На уречената дата в центъра на града се появиха десетки сергии, предлагащи най-различни храни, само не и риба. Вместо морски дарове, посетителите можеха да се нагостят със свински пържоли, чевермета, наденици, печени чушки, та дори и понички. Да бъдем честни, след яростни въпроси от общинските чиновници на фестивала, все пак се появи и една мижава сергийка, предлагаща риба на скара. Друг е въпросът дали самите посетители разбраха, че на умирисания от чеверметата площад се провежда рибен фест. За радост, излъганите любители на рибата поне не се изпонатровиха. Часове преди откриването на фестивала инспектори от Агенцията по храните в Бургас бяха иззели десетки килограми развалени пържоли, които служителите на Енчев се канели да метнат на скарите./show.blitz.bg
 

Източник: blitz.bg
Next Post

Как французите ще почетат Елизабет Втора

След няколко дни ще се навърши точно година от смъртта на Елизабет Втора – най-дълго управлявалият монарх на Великобритания. Тепърва обаче ще виждаме името на кралицата на много места, макар за използването му да важат строги правила. Да кръстиш цяло летище на нея обаче съвсем не е проблем. Летището в […]

Subscribe US Now