Звездите с аутизъм, за които не сме и предполагали

Хората, чието психическо състояние се причислява към аутистичния спектър, постоянно се сблъскват със стереотипи и негативни предубеждения. Това е следствие от често срещаните погрешни разбирания за аутизма, които водят от своя страна до дискриминация.
А всъщност аутизъм е твърде широко понятие, което не се вписва задължително в строго определни симптом и прояви. Оказва се дори, че редица популярни личности са диагностицирани с това състояние, а привидно никога не бихме могли да предположим.
И ако те открито говорят за това, то е с цел да променят възприятията и представите на масата за хората с аутизъм, показвайки и, че не са чак толкова различни от нас.
Уентуърт Милър
Звездата от “Бягство от затвора” Уентуърт Милър е диагностициран с аутизъм в една доста късна възраст. Това се случва през 2020 г., когато той е на 48-години.
Милър неведнъж е споделял за своето състояние, като е казвал дори и, че в началото е смятал, че има грешка в диагнозата. Но, в крайна сметка, след редица консултации и изследвания, получава потвърждение.
Постепенно актьорът приема мисълта, че има това състояние и не само не съжалява за това, а и дори с днешна дата се определя като “горд член на общността на аутизма”.
Дан Акройд
Актьорът, добил популярност още през 80-те години най-вече с филма “Ловци на духове”, е диагностициран със синдром на Турет още на 12 години. Това е неврологично, често наследствено заболяване, характеризиращо се с множество двигателни и речеви тикове.
По-късно пък, на 30-годишна възраст, след редица изследвания, лекари му казват, че има и синдром на Аспергер, който е вид психично разстройство от аутистичния спектър.
Всичко това обаче не пречи на Акройд да се снима в множество филми и дори да добие световна слава. Актьорът дори се шегува със своето състояние, споделяйки пред Daily Mail, че един от симптомите му включва “манията по призраци и служители на реда”. Което пък го е карало винаги да носи със себе си полицейска значка.
Дарил Хана
Дарил Хана е диагностицирана с аутизъм от съвсем ранна възраст. Но споделя за това пред широката общественост едва през 2013 г.
Очевидно е обаче, че състоянието ѝ никак не е попречило на кариерата ѝ, въпреки че медицинските специалисти са я съветвали да води спокоен живот. Хана се превръща в една от звездите на Холивуд през 80-те и 90-те г. с участието си във филми като “Убий Бил”, “Уолстрийт” и “Sense8”.
Кортни Лав
Самата Лав пише в своята биографична книга “Кортни Лав: Истинската история”, че е диагностицирана с аутизъм, когато е била на девет години.
Въпреки това, Кортни не спира да следва мечтите си и поставените цели. Четири десетилетия продължава кариерата ѝ като вокалистката на Hole, а успява да пробие и в голямото кино.
През годините тя бе и често критикувана заради наркотици, непристойнo поведение и дори за нестабилната й връзка с покойния музкант, и основател на група Nirvana Кърт Кобейн.
Тим Бъртън
Въпреки слуховете, режисьорът никога не е признавал публично дали е диагностициран с аутизъм. Съмнения всъщност дава бившата му партньорка Хелена Бонам Картър, която заявява в телевизионно шоу, че е убедена, че съпругът ѝ има това състояние.
Дали това е наистина така не стана ясно, но ако вземем предвид ексцентричността и странностите на Бъртън, може и да има известна доза истина.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Николина Чакърдъкова е неузнаваема, отслабна с 15 кг. СНИМКИ

Голямата ни народна певица Николина Чакърдъкова, която има концерт на 11 февруари, е направо неузнаваема, защото е свалила цели 15 килограма от теглото си.  Изпълнителката, която с лекота и усмивка кара малки и големи да запеят и да се разтанцуват по време на концертите си, призна в ефира на bTV, че […]

Subscribe US Now