5 мита за вредата от слънцето и слънцезащитата

В последните години за слънцезащита започна да се говори не само през летния сезон. Причините за това са комплексни – от промените в климата и изтънения озонов слой през нарасналия брой на злокачествени кожни образувания до по-голямата информираност по темата.
Последното е единственото радостно от гореизброените. Затова и няма да се уморим да повтаряме, че слънцезащитни продукти трябва да се ползват през цялата година върху откритите части от тялото. Ето и най-честите митове, свързани с предпазването от слънцето.
Мит: В облачни дни слънцето не е опасно
Вредата, която слънчевите лъчи нанасят на кожата, се дължи на ултравиолетовата радиация, а не на температурата. Въпросната радиация прониква и през облаците, като дори може да бъде увеличена от това, че се “отразява” в тях. Комбинацията с вятър ни гарантира слънчево изгаряне, ако не ползваме слънцезащитен продукт.
Мит: Ако почернея, но не изгоря, не е опасно
Всъщност всяко потъмняване на кожата след излагане на слънце е вид травма. Организмът ни отделя меланин в опит да предпази кожата от UV лъчите. Ако искаме да се защитим от слънцето, трябва да стоим на сянка с шапка на главата и слънцезащитен продукт с фактор SPF 50.
Мит: Прозорците на колата предпазват от изгаряне
Освен ако не са затъмнени, прозорците на автомобилите намаляват, но не блокират напълно UV радиацията. Което значи, че задължително ползваме слънцезащита върху лицето и ръцете си в колата, дори и да не планираме да стоим на открито.
Мит: Колкото по-висок е SPF факторът, толкова по-дълго защитава
Съкращението SPF на слънцезащитните продукти идва от sun protection factor или “слънцезащитен фактор”. Продуктите с SPF30 блокират около 97 % от UV лъчите, докато тези с SPF50 – около 98 %. Продължителността на защитата им не зависи от фактора, а от изминалото време. Препоръчително е продуктът да се нанася повторно на два часа, особено когато се потим или сме се къпали в морето/басейна.
Мит: Изгарял съм преди и вече няма смисъл да се предпазвам
Когато изгорим на слънце не е задължително да развием рак на кожата. Когато обаче изгаряме всяка година или през година, увеличаваме тройно риска да развием меланома в сравнение с хората, които никога не са имали слънчево изгаряне, съобщават Cancer Research UK. Никога не е късно да започнем да сме по-предпазливи с излагането на слънце – като начало ни трябва слънцезащитен продукт с фактор поне SPF30, шапка, слънчеви очила и да бъдем на сянка в летните дни между 11 сутринта и 16 следобед.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Анджелина Джоли отново е черната овца - обвиненията, че настройва децата си срещу Брад Пит

Вече почти загубихме надежда, че бракоразводното дело на Брад Пит и Анджелина Джоли някога ще стигне до своя край. Пък можем само да си представяме какво им е на тях двамата, защото причините за напрежение помежду им идват една след друга. А обвиненията, които си разменят, често излизат и извън […]

Subscribe US Now