Симптомът, който показва, че ни грози деменция

Заболяванията, свързани с нарушаване на умствените функции, все повече засягат съвременния човек и най-често са резултат от начина му на живот. Добрата новина е, че според различни нови проучванията деменцията става все по-предвидима.
Ново такова показва, че един често срещан инцидент при възрастните хора е предпоставка за развитие на деменция в рамките на година след него. Става дума за паданията, които са ранен индикатор за влошено функциониране на мозъка.
“Възможно е падането да ни служи като сигнал за бъдещ риск от деменция”, коментира д-р Александър Ордообади от Brigham and Women’s Hospital. Според него новите наблюдения на екипа му предполагат възрастните, претърпели падане, да бъдат подлагани на когнитивен скрийнинг.
Паданията са чести при възрастни хора над 65 години – почти една трета от тях ги преживяват поне веднъж годишно. Екипът на Ордообади открива, че хората в напреднала възраст, които са претърпели нараняване от падане, са с над 20 % по-склонни да развият деменция в рамките на една година след инцидента, в сравнение с други видове физически наранявания.
Връзката между паданията и деменцията се оказва е двупосочна – намалените когнитивни способности могат да са предпоставка за падания, а травмата от подобни инциденти може да доведе до прогресиране на деменцията, пишат Science Alert.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Как изглежда малкият син на Ева Лонгория

От съпруга си Хосе Антонио Бастон актрисата Ева Лонгория има едно дете – синът ѝ Сантяго, който се роди през 2018 г. Малко след като стана майка, тя сподели вълнението си с пост в Instagram, в който нарича раждането на момченцето си “чудо”. “От момента, в който той беше в ръцете […]

Subscribe US Now