Делото за “Под прикритие” – как от БНТ отговориха на Ивайло Захариев

Миналата седмица Ивайло Захариев реши да използва профила си в Instagram, за да разкрие, че води дело срещу БНТ за сериала “Под прикритие”.
Тогава актьорът обясни, че според него националната телевизия не изплаща както на него, така и на колегите му, справедливи суми от разпространението на сериала.
Ето че няколко дни по-късно от БНТ излизат с официално становище по случая, в което отричат твърденията на Захариев.
“БНТ, изцяло в съответствие със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на г-н Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху Сериала, отделни възнаграждения за създаването на Сериала, за излъчването му в програмите на БНТ и за разпространението му в чужбина и в каналите на други български медии, които възнаграждения са справедливи.”
От телевизията казват още, че твърденията за печалба от над 6 милиона лева от продажбата на сериала в други страни, не отговарят на истината.
“Сумата, постъпила като приход (а не печалба) в БНТ (и предмет на одити и съдебни експертизи), от световната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, спрямо договореното с г-н Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение “Артистаутор”, което е регистрирана организация за колективно управление на правата на артистите.”
От БНТ твърдят, че СГС е приел, че изплатената сума на Ивайло Захариев за разпространението на “Под прикритие” е справедливо. 
“Съдът единствено е осъдил БНТ да изплати на ищеца допълнително възнаграждение от около 2 500 лв., което е на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда”, се казва още в становището на БНТ.
През уикенда пък Ивайло Захариев публикува нова порция разяснения по делото. Като в тях той обяснява за експертът по авторско право, който е бил назначен от съда, да се произнесе по делото. Актьорът отбелязва, че въпросният експерт се занимава с книгоразпространение, а не с кино и телевизия.
Актьорът твърди, че вещото лице не е било в състояние да отговори на всички, поставени от съда въпроси. “Моите адвокати започнаха да задават въпроси по тази експертиза и вещото лице слизаше от катедрата, където говореше, за да се рови в документите пред адвоката на БНТ, за да може да отговори. Доколкото аз разбирам, вещото лице трябва да бъде независимо от двете страни”, казва още Ивайло Захариев.
От казаното от него става ясно, че в крайна сметка вещото лице се е съгласило, че първо актьорите трябва да получат своя процент от продажбата на сериала, а след това разпространителите.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Изненадите на Меган и майка й

Рядко виждаме майката на Меган Маркъл на публични събития. Тя предпочита да живее далеч от хорското внимание, въпреки че папараците често са по петите й заради популярната й дъщеря. Но изглежда Дория Рагланд е решила да поеме нов курс, който вероятно е свързан и с бъдещите планове на бившата херцогиня. В […]

Subscribe US Now