Фотосесията на Рут Колева, която разбуни духовете

Рут Колева е на корицата на списание Elle за октомври, къде певицата позира за предизвикателна фотосесия.
Оказва се, че на един от кадрите тя е застанала върху мраморен саркофаг, в който са телата на загиналите в Априлското въстание. Кенотафът е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен “Паметник на трите поколения”.
Кадрите станаха причина кметът на Перущица Мария Вълканова да подаде сигнал в прокуратурата, тъй като тя смята, че фотосесията на Рут Колева е недопустима и показва неуважение към историческата ни памет.
Действията от страна на кмета на Перуща пък подтикнаха певицата да изкаже своето извинение в социалните мрежи. Тя написа, че нито тя, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, са имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание.
“Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет”, пише още Рут Колева.
Певицата обаче не спира дотук. Тя обяснява, че въпросната ситуация, в която се намират в момента, е следствие от много фактори, основният от които е натрупаните през годините разруха и занемаряване, които са останали незабелязани, или “удобно игнорирани”.
“Които щяха да останат незабелязани, ако моделът на снимката не бях аз”, пише още изпълнителката.
Тя уточнява, че това не е първата фотосесия от този характер на това място и че “Паметникът на трите поколения” е в толкова окаяно и шокиращо състояние, че човек едва ли би го видял или посетил по някаква причина.
“За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква охрана, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи “Що е черно на сапун”, свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите”, разказва Рут Колева. 
Тя допълва, че пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на “разпад”. Певицата уточнява, че не разказва това, за да се оправдава по някакъв начин.
“Истината е, че не знаехме какво олицетворява този паметник, защото никъде нямаше информация за него. Както и че почти цялата информация в интернет гласи, че в този паметник и саркофаг няма останки на покойници.”
Рут Колева завършва извинението си, като казва, че когато се върне в България, би искала да направи дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника. 
“Надявам, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас.”

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Вчера Емили Тротинетката е направила два опита за самоубийство

Емили Йорданова, известна повече като Емили Тротинетката, преживя нещо кошмарно в Плевен. Група младежи скочили на бой на блондинката, която е родена като момче, но по-късно решава, че иска да продължи живота си като момиче.  Всички тези обиди и системен психически и физически тормоз се отразяват на Емилия, която във […]

Subscribe US Now