Гигантската змия, за която досега никой не е знаел

Доста често си мислим, че знаем почти всичко за заобикалящия ни свят, защото сме успели да проучим много голяма част от него.
Като например колко точно вида змии има и къде се срещат те. Природата обаче е уникална, защото много често ни напомня, че не знаем чак толкова много, колкото може би си мислим. Доказателство за това е откритият изцяло нов вид анаконда.
Разбира се, това се е случило в тропическите гори на Амазонка, където биологът професор Брайън Фрай, който е част от Университета в Куинсланд, Австралия, и неговия екип са открили, че южната зелена анаконда всъщност не е единствената зелена анаконда.
Фрай и екипът му събират проби от кръв и тъкани от зелени анаконди в Еквадор, Венецуела и Бразилия, за да открият, че освен южната зелена анаконда съществува и северна зелена анаконда. Двата вида са почти идентични на външен вид и вероятно поради тази причина до момента не са били различени.
Но се оказва, че генетично разликата им е доста голяма – става дума за 5,5%, като професор Брайън Фрай смята, че двата вида са се разделили генетично преди около 10 милиона години. “Това е много важно, защото за сравнение, ние сме с около 2% генетично различни от шимпанзетата”, казва още той, пише CNN.
Откритието, описано в MDPI Diversity, е направено след като в продължение на 10 дни екипът от учени е бил в компанията на ловци от племето ваорани в Еквадор. Те са открили няколко гигантски анаконди, дебнещи следващата си плячка.
“Размерът на тези същества е невероятен – една женска анаконда, на която се натъкнахме, беше с дължина от 6.3 метра”, казва Фрай. Като са чули свидетелства от местните жители, че в района са забелязвани дори по-големи индивиди дълги около 7.5 метра и тежащи над 500 килограма. 
Това не е изненада, защото зелените анаконди са най-тежките змии в света, като най-тежкият документиран индивид е тежал внушителните 227 килограма. Мрежестият питон например достига по-голяма дължина от анакондите, но пък тежи по-малко.
В профила си в Instagram, професор Фрийк Вонк, който също е бил част от изследователския екип, открил новия вид анаконда, сподели видео, в което се вижда как плува около гигантска зелена анаконда. На самия Вонк му е трудно да прецени точната ѝ дължина, но за сравнение пише, че той е висок 1,96 м. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Елизабет Хърли - гореща и провокативна пред погледа на сина си

Въпреки че е на 58 години, Елизабет Хърли изглежда страхотно и редовно ни го напомня. Освен със снимки в социалните мрежи обаче, сега тя го направи и с трейлъра на един много специален за нея филм. Strictly Confidential е режисьорският дебют на сина на актрисата Деймиън, който също избра да се занимава […]

Subscribe US Now