Годините, в които Коледа в кралското семейство е различна

Коледната реч, произнесена от британския монарх за поданиците му, е сравнително нова традиция. Започва с крал Джордж Пети, който през 1932 г. произнася първата си реч на живо по създадената десет години по-рано British Broadcasting Company или ВВС.
Тя се оказва толкова харесване, че традицията продължава и през следващите Коледи. От 1932 г. до днес британските монарси на трона са пропускали коледните речи само три пъти. Ето кога.
Годината на абдикацията 1936 г.
Крал Джордж Пети умира на 20 януари 1936 г., като на трона се възкачва сина му Едуард Осми. Той обаче абдикира на 10 декември същата година. Тъй като речите по онова време все още се предават на живо, той няма записана такава. Престолът се заема от по-малкия му брат Джордж Седми, бащата на Елизабет Втора. Решено е обаче да няма коледна реч заради извънредните обстоятелства. (на снимката отдолу е Джордж Седми с малката Елизабет)
Годината на коронацията 1938 г.
Джордж Седми все пак поздравява нацията за коледните празници през 1937 г., но на следващата година речта му отново е пропусната. Причините не са съвсем изяснени, освен че през тази година е официалната му коронация.
Решението на Елизабет Втора да остане в сянка през 1969 г.
Това е единствената година, в която покойната кралица пропуска коледната си реч. Причината е проста – точно през същата година по ВВС е излъчен документален филм, който проследява ежедневието на кралското семейство. Елизабет Втора решава, че прекалено ще се натрапи на поданиците, ако отново се появи по телевизията и за Коледа, пишат Royal Central.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

5 идеи за празничен маникюр

Какви ли маникюри не видяхме през 2023 г. – американски и японски, бароков и златен, вдъхновен от “Барби” и “Малката русалка”, както и обичайната смяна на цветовете със смяната на сезоните. А ето че дойде време за най-блестящия и празничен маникюр, който да носим на коледни партита и семейни събирания, […]

Subscribe US Now