Гръцкият остров обявен за най-евтината ваканционна дестинация в Европа

Ако искаме бюджетна лятна ваканция, не трябва да търсим повече от гръцкия остров Калимнос. Ново изследване на Which? го определя като най-евтината дестинация, която да резервираме тази година, като средната цена на едноседмична почивка (включително полети и трансфери) през август, излиза около 991 евро на човек.
Гърция заема първите три места в класацията на потребителския шампион, следвана от Коста Брава в Испания и Венецианската Ривиера в Италия.
Изненадващо, като се има предвид тяхната репутация, нито един курорт в Турция или Португалия не попада в списъка, а популярните места в Майорка или Коста дел Сол отсъстват от топ 10.
Топ 10 на най-евтините ваканционни дестинации в Европа:
Въпреки че проучването не взима предвид всеки туристически оператор или фактор в различните стандарти на настаняване, констатациите му показват, че можем да получим по-добра сделка, като погледнем отвъд стандартните туристически капани.
Калимнос, например, е много по-тих от редица гръцки острови. Част от групата на Додеканезите, заедно с Родос и Кос, Калимнос е известен със своите варовикови скали и слънчево, но не неприятно горещо време.
“Калимнос се характеризира със своите драматични планини, които привличат издръжливи катерачи от цял свят”, коментират от  Lonely Planet. “Западният му фланг е особено впечатляващ със забележителни скали, извисяващи се над ослепително сини води.”
Неща за правене в Калимнос
Със своя скалист пейзаж и разнообразие от пещери, Калимнос е известен като популярно място за катерене. В северната част на острова ще намерим редица клубове, а Международният фестивал за катерене се провежда тук всяка година.
Калимнос също има история на гмуркането за гъби и докато островитяните вече не се занимават с това, за да си изкарват прехраната, фабриката за гъби в град Потия позволява на посетителите да научат повече за традицията.
Ако това е нашето нещо, можем също да посетим Фолклорния музей и Калимнианската къща музей в град Потия или Музея на морския свят (известен също като Свети Валсамидис) в старомодното село Влихадия.
Манастирът Агиос Сава и средновековният замък Хрисохерия също си заслужават да се посетят. Задължително е да се отиде и до съседния остров Телендос, в който освен, че са забранени автомобилите, разполага и със страхотни плажове, уединени заливи и традиционни селища. Лесно е да стигнем до него с 10-минутно водно такси.
Разбира се, не би било гръцка ваканция без почивка на плажа. Myrties, Kantouni и Massouri са най-популярни сред туристите плажове, но ако разполагаме с кола или мотор, можем да разгледаме по-отдалечени крайбрежни места като плажа Vlychadia (който е страхотен за гмуркане) или плажа Ton Toicho.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Адел в 27 факта

Днес, 5 май, рожден ден празнува английската певица и текстописец Адел. Източник: Lifestyle.bg

Subscribe US Now