Как да премахнем микропластмасата от чешмяната вода

Всякаква нова информация за микро и нано пластмасите носи нови тревоги за човешкото здраве. Скорошно проучване показа, че над 50 % от кръвните плаки, запушващи артериите, съдържат пластмаса.
Тя е във въздуха около нас, в голяма част от храните, както и във водата. Затова всякакви начини да намалим или премахнем напълно микро и нано частиците, са добре дошли. Учени от Медицинския университет Гуанджоу и Университета Джинан в Китай откриват лесен начин за това при чешмяната вода.
Те провеждат тестове както с мека, така и с твърда (съдържаща повече минерали) вода, като добавят към нея микро и нано пластмаса. След това кипват водата и я прецеждат механично, за да видят по какъв начин това ще се отрази на наличието на пластмаса.
Опитите им показват, че кипването на водата и последвалото и прецеждане през цедка за чай премахват до 90 % от малките частици. По-голямо количество микропластмаса се премахва от твърдата вода, защото отлагането на котлен камък по време на варенето й “улавя” повече пластмасовите частици.
От всичко това учените от Гуанджоу и Джинан стигат до заключение, че изваряването на чешмяната вода е лесен и ефективен начин да намалим консумацията на микро и нано пластмаса във водата, която ползваме за пиене, готвене или приготвяне на напитки, пишат Science Alert.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Кейт Мидълтън призна, че се бори с рак в емоционално видео

Край на спекулациите: в края на една особено трудна седмица за Кейт Мидълтън, тя избра да излезе пред обществото и да отговори на големия въпрос какво се случва с нея. Принцесата на Уелс се бори с раково заболяване. 42-годишната Кейт, облечена в семпъл раиран пуловер и седнала на пейка навън, […]

Subscribe US Now