Какво представлява превантивната химиотерапия на Кейт

На 22 март принцесата на Уелс съобщи във видеообръщение, че е била диагностицирана с рак при изследвания, последвали коремна операция през януари в Лондон. Тя поясни, че е добре, но че се подлага на превантивна химиотерапия.
Какво всъщност представлява този тип терапия и колко е ефективна? На медицински език тя се нарича адювантна химиотерапия и се назначава след операция с цел предотвратяване на повторната проява или по-нататъшно разпространение на рака в организма.
Второто е възможно, защото в организма е възможно да останат разпръснати ракови клетки, които първоначално не се засичат с медицинските тестове.
Превантивната химиотерапия представлява приемането на медикаменти, които възпрепятстват деленето на раковите клетки. Тя може да продължи между три и шест месеца в зависимост от типа на онкологичното заболяване и неговия стадий на развитие.
Когато ракът е открит по време на операция за друг здравословен проблем, какъвто е случаят с Кейт Мидълтън, туморът обикновено е в ранна фаза и химиотерапията е по-ефективна. “Това означава, че един курс химиотерапия е достатъчен, за да унищожи каквито ракови клетки има в организма”, коментира проф. Лорънс Йънг Центъра за ракови изследвания към университета Уоруик пред Guardian.
Разбира се, химиотерапията има и странични ефекти, които зависят от конкретния препарат, който се прилага. Те варират от умора, гадене, диария до загуба на апетит и повишен риск от развитие на инфекции. Младите хора понасят по-лесно химиотерапията и страдат от по-малко странични ефекти.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Грандиозните планове на Меган Маркъл

Нещата в кралското семейство във Великобритания в момента може и да не са розови. За сметка на това обаче членовете му отвъд океана пуснаха нов сайт, участват в различни инициативи и стартират нови бизнеси. Последното засяга по-специално Меган Маркъл, която преди седмица изненадващо се “появи” в Instagram с профил, който […]

Subscribe US Now