Кой е червеният гигант, който ще погълне нашата планетата

Всяко нещо в света, който познаваме, има начало и край. Земята, макар и да просъществува още милиарди години, в един момент също ще изчезне.
Но за да сме наясно какво ще се случи с бъдещето на нашата планета, трябва да сме запознати и с нейната история.
Земята се е образувала от гигантски облак от газ, прах и плазма, който се нарича мъглявина, преди около 4.6 милиарда години. Първият континент вероятно е оформен на повърхността ѝ преди 4.4 милиарда години.
Атмосферата на ранната Земя е много различна от настоящата. Тя не е съдържала кислород и съответно много форми на живот, сред които и хората, е нямало как да се развиват и оцеляват.
Постепенно обаче количествот кислород е започнала да нараства. Това се става преди около 2.4 милиарда години, а случващото се учените наричат Голямото окислително събитие.
Принос за това имат малки микроорганизми, развивили способността да произвеждат енергия от слънчева светлина и така да освобождават кислород. Той започва да се натрупва в атмосферата и така се е стигнало до възможността за еволюция на по-сложни форми на живот.
Първите животни, вероятно морски гъби, са се появили преди около 660 милиона години. За сравнение появата на хората датира от преди 200 000 години до 2 милиона години, като се смята, че родината им е Африка.
Два са основните фактора, от които хората се нуждаят, за да живеят на Земята. От една страна Слънцето, което осигурява по-голямата част от енергията, от която живите същества се нуждаят, за да оцелеят. Растенията използват слънчевата светлина, за да растат и да произвеждат кислород. Животните, включително и хората, разчитат на растенията за храна и кислород.
Другият важен фактор е движението на повърхността на планетата. Непрекъснато променящата се повърхностна среда създава метеорологични модели и химически промени в океаните и на континентите, които са позволили на живота да се развие на Земята.
Учените смятат, че Слънцето ще продължи да свети още 5 милиарда години, пише IFL Science. Но постепенно ще става все по-ярко и ще затопля Земята все повече. Процесът е бавен, но сигурен. И тогава нашата планета ще бъде твърде гореща, за да поддържа водните басейни на повърхността си, които пък от своя страна поддържат живота.
След това Слънцето ще нараства в и разширява в по-голяма звезда, която астрономите наричат червен гигант. И която в крайна сметка ще погълне Земята.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Принц Хари има специална програма за коронацията на баща си

Седмицата на коронацията настъпи. Подготовката е в разгара си, уточняват се последни детайли, а работещите членове на кралското семейство са изключително натоварени. Такъв е и принц Хари, чието пристигане за събитието е свързано със сложно планиране. Последната информация, която се появява в много от британските медии е, че малкият син […]

Subscribe US Now