Крал Чарлз сложи нова такса, а поданиците му не са доволни

Едно от нещата, с които се характеризира британската монархия, са традициите. Повечето от тях са вековни, а членовете на кралското семейство и привържениците на монархията нямат нищо против това.
И все пак от време навреме настъпват промени. А тези след смъртта на Елизабет Втора не са малко. Крал Чарлз обяви, че планира да модернизира кралството и да намали помпозността, свързана с проявите й.
Не всички нововъведения обаче са свързани с намаляване, напротив – кралят реши да премахне 200-годишна традиция, свързана с Уиндзор. Тя повеляваше, че местните, които живеят в близост до замъка, имат право да го посещават безплатно.
До момента жителите, които притежаваха карта Royal Borough of Windsor and Maidenhead, имаха право да влизат без такса в Уиндзор наред с други местни привилегии. Това обаче остава в миналото – от 1 юни тази година те ще трябва да плащат 50 % от входната такса, което е 15 паунда при предварително закупен билет и 16.50 паунда при закупуване на място.
За много от тях безплатното влизане е вид компенсация за хилядите туристи, които наводняват Уиндзор и околностите. “По време на активния сезон местните с радост посрещат туристи в магазините и ресторантите си, возят ги с такситата си, щастливи са да ги упътят”, коментира либералният депутат Джулиан Тиси пред ВВС.
Той допълва, че в замяна на това местните получават привилегията да живеят край една от най-известните сгради в света и да я посещават “когато си решат”. Чарлз обаче променя това – Уиндзор е една от официалните му резиденции, където провежда редица официални събития.
В момента местните се опитват да уредят “спешна среща” с представителите на Кралския колекционерски тръст, който управлява замъка. От него обаче за момента коментират, че безплатен достъп ще има за граждански организации, които работят с уязвими групи.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Кралица Мери за нещото, в което не е на едно мнение с дъщерите си

Вероятно всяка жена мечтае да има гардероб като на кралица, особено ако тази кралица е Мери, съпругата на датския крал Фредерик. Една от най-елегантните и премерени в облеклото си кралски особи, австралийката все пак има и критици. И те живеят в дома й – двете й дъщери. 52-годишната Мери признава, […]

Subscribe US Now