Момичето, заради което ще се влюбим отново в България

Много хора свързват името Мария Тарашманова с това на Виктор Стоянов – мъжът, който цяла България познава като “Ергенът”, за чиято любов се бореха дамите от първи сезон на така нашумялото и у нас риалити предаване. Всъщност, Мария Тарашманова е момичето, което успява да плени сърцето на Виктор в реалния живот.
Но тя е и човекът, към когото често се обръщаме в социалните мрежи, когато имаме нужда от вдъхновение, съвет и насоки къде да пътуваме.
Макар по професия да е маркетинг специалист на пълен работен ден, по душа Мария е запален пътешественик. Всяка минута свободно време използва, за да пътува. И понеже ѝ се иска да споделя и да заразява другите със своето въодушевление, решава да създаде Instagram профила си ramblewitht (“ramble” в превод означава скитам, бродя).
Там, пред своите близо 30 хиляди последователи, тя разкрива полезна информация както за известни и красиви места, които си струва да видим в чужбина, така и за малко познати, но очарователни кътчета из България.
“Мечтая повече хора да оценяват какво имаме точно под носа си и ако мога да помогна на българи и чужденци да се влюбят в България, и да я видят през моите очи, ще съм адски щастлива.”
Освен като вечен ентусиаст, Мария смята себе си за непокорна и целеустремена личност. Не крие, че обожава изкуство и предпочита изживяванията пред материалното.
Още първият преход в Пирин до Тевно езеро запалва искрата на пътешественика в нея. “Никога няма да забравя залеза от върха над хижа Тевно езеро и нощта. Беше пълнолуние и последен ден на активен звезден дъжд.”
Веднъж запалена, тази искра продължава да гори със страшна сила. И пламъкът ѝ се разпалва всеки път когато погледне към облаците, когато чуе песента на птиците, когато види цвета на дърветата и когато вдиша аромата на въздуха.
Защото, както казва Мария, когато сме в хармония със самите себе си, всичко красиво около нас започва да ни прави по-силно впечатление. А оттам идва и желанието да опознаваме заобикалящия ни свят.
На път Мария не тръгва без своята камера. Без всичко друго може. Не крие, че обича да пътешества както в България, така и по света, защото всяко едно място има достойнства и красоти. Има я, разбира се, и вкусната храна. Като италианските каноли например, които Мария обожава.
Що се отнася до плануването на пътуванията ѝ, през зимата, когато не кара сноуборд у нас или в чужбина, се старае да посещава слабо познати места. Такива, до които има достъп с кола или се стига най-много с час ходене пеша в посока. А по думите ѝ, подобни места у нас не са никак малко.
През топлите месеци пък предпочита да си оставя повече време за по-дълги преходи. Сред фаворитите ѝ са Пирин и Стара планина. Обича да прекарва време и по Южното Черноморие.
Имате ли любима дестинация?
Имам слабост към района на Пампорово. Екопътека “Невястата” е мястото, на което искам да се отбия и то – всеки път когато наближа околността.
А такава, в която никога не бихте се върнали?
С малки изключения, по принцип не обичам да се връщам на места, които съм посетила.
Кои са трите най-предизвикателните планински маршрута в България?
В планината винаги е предизвикателно и много зависи от условията. Имахме едно качване до връх Ком, което започна със слънчево време и завърши в гъста мъгла, бурен вятър и лед. През цялото време тръпнех къде точно е ръба на пропастта и ако знаех, че ще са такива условията, нямаше да тръгна.
Коя е най-вълнуващата случка, която никога няма да забравите?
Със сигурност нощувката на Кончето. Тази нощ в спален чувал под звездите е най-красивият ми спомен до сега.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Най-младите милиардери за 2023 г.

Вече е ясна годишната класация на списание Forbes за най-богатите хора на планетата и знаем кой и с колко свали Илон Мъск от първото място. Средната възраст на милиардерите е 65 години, но от Forbes са си направили труда и да направят списък с най-младите хора, които са със статут на […]