Мулчиране – какво представлява и какви са ползите от него за растенията в градината

През пролетта в градината винаги става много интересно, защото работата буквално се трупа с всяка следваща секунда. 
Първо трябва да разчистим и обработим почвата, а след това да посадим всичко онова, което сме си наумили. Обичайно обаче идват и дъждовете, които са страхотни за цветята и растенията, които сме посадили, но са добре дошли и за тревата, която расте по-бързо от всичко останало.
Всеки, който е водил неравностойната битка с тревата и плевелите, знае, че това е загубена кауза, защото само няколко седмици след, като сме оплевили всичко и градината изглежда като излязла от списание – всичко се връща по старому.
Ето защо може да си решим проблема бързо и лесно – чрез мулчиране. Думата може и да звучи странно и така сякаш ще правим някакви сложни експерименти в двора, но това е съвсем проста практика.
Какво е мулчиране
Всъщност няма много за обяснение, защото е доста просто. Мулчирането е поставяне на слой материал директно върху почвата. Ако си представим градината и няколко реда посадени с чушки например, то за да мулчираме трябва да разпръснем дебел (поне 5 см) слой материал върху почвата, като оставим “дупки” само около коренчетата на растенията.
Въпросните материали, които можем да използваме за мулчиране, могат да бъдат или синтетични, или естествени. Ето и няколко примера – дървесни стърготини, слама, окосена трева, торф или пък компост, пише Better Homes & Gardens. 
Какви са ползите и защо да го направим
Ползите от мулчирането са няколко. На първо място, ако поставим мулча навреме и правилно, то той ще подтисне и забави поникването на трева там, където не желаем да има. Ако използваме естествени материали за мулчиране, то трябва да имаме предвид, че на определено време трябва да подновяваме нанесения слой, защото се разграждат.
И говорейки за трева, ако мулчираме някоя от пътеките в градината с дървени стърготини например, то ще се сдобием с една красива и естествена алтернатива на камъните и плочките.
Друг плюс от мулчирането е, че по този начин запазваме влагата в почвата за по-дълго време. Така ще поливаме по-рядко, а и слънцето няма директно да изсушава почвата около растенията.
Освен това, когато естествените материали, които сме използвали за мулчиране, се разградят, те обогатяват почвата и я правят по-богата на хранителни вещества. Това е особено вярно, когато използваме компост за мулчиране.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Анджелина Джоли - отново черната овца в очите на Брад Пит

Вече почти загубихме надежда, че бракоразводното дело на Брад Пит и Анджелина Джоли някога ще стигне до своя край. Пък можем само да си представяме какво им е на тях двамата, защото причините за напрежение помежду им идват една след друга. А обвиненията, които си разменят, често излизат и извън […]

Subscribe US Now