Най-известните коледни послания на кралица Елизабет

Тази Коледа е различна за Великобритания и цялото кралско семейство. За първи път от 70 години празникът ще бъде без кралица Елизабет, която почина на 8 септември на 96-годишна възраст. Което означава и, че днес крал Чарлз ще направи първото си коледно обръщение към нацията.
Традицията с коледните обръщения на монарха към поданиците му започва прадядото на Чарлз крал Джордж Пети, който прави първото си през 1932 г. Любопитен факт за него е, че речта е написана от Ръдиард Киплинг, авторът на “Книга за джунглата”, припомнят ни Royal Central.
И събират петте най-забележителни коледни обръщения на кралица Елизабет.
25 декември 1952 г. – Първото, откакто е на трона
Елизабет става кралица на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си крал Джордж Шести. Това е първата й Коледа начело на нацията и тя изтъква това в обръщението си. “Вашият празник продължава, но искам да ви помоля, независимо от религията ви, да се помолите за мен на този ден. Да помолите Господ да ми дава мъдрост и сила да спазя големите обещания, които ще направя (на коронацията си – б.а.), и да Му служа на Него, и на вас, до края на живота си.”
25 декември 1957 г. – Първото излъчено по телевизията
Първото директно обръщение към нацията от телевизионния екран Елизабет прави по ВВС. “Телевизията направи възможно много от вас да ме видят в домовете си на Коледа. И моето семейство често се събира, за да гледа телевизия, както и в този момент, така че си представям, как се чувствате в момента.”
25 декември 1992 г. – Annus Horribilis, ужасната година
1992 г. е белязана от раздялата на принц Чарлз и лейди Даяна, разводите на принц Андрю със Сара Фъргюсън, както и развода на принцеса Ан и женитбата й за един от конярите на кралицата. В замъка Уиндзор пък избухва пожар, който нанася големи поражения. “Както много други семейства, и ние преминахме през трудни дни тази година.”
25 декември 2002 г., Златният юбилей
Кралица Елизабет отбелязва 50 години на британският престол, но годината започва трудно за нея – в разстояние на няколко седмици умират майка й Елизабет и сестра й Маргарет. “С помощта на подкрепата, която ми оказахте през последните 12 месеца, която означава толкова много за мен, очаквам с нетърпение Новата година, за да се изправя пред предизвикателствата и възможностите, които предстоят, и да продължа да ви служа по най-добрия всеки ден.”
25 декември 2012 г., Диамантеният юбилей
Тази година може и да белязаха Платинения й юбилей, но преди десет години кралица Елизабет вече е изпълнила един рекорд – заедно с кралица Виктория тя е единственият британски монарх, задържал се на престола 60 години. “Изминалата година отбеляза един голям празник. Ентусиазмът, с който посрещнахте Диамантения юбилей, беше незабравим за мен и семейството ми. Беше смиряващо, че толкова много хора избраха да отбележат годишнината от едно задължение, което ми бе възложено преди 60 години.”

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Бременна звезда от "Един за друг" захвърли дрехите предколедно СНИМКИ 18+

В навечерието на коледните празници риалити звездата Мария Димиева разкри, че тя и половинката ѝ Виолин, с когото участваха в последния сезон на “Един за друг”, очакват първата си рожба. “Нашето чудо. Обичаме те от момента, в който разбрахме, че съществуваш”, написаха те под снимката по-горе. А историята около “разбирането” за […]

Subscribe US Now