Напусна ни Стоянка Мутафова

Admin

Актрисата Стоянка Мутафова ни напусна на 97-годишна възраст.

През последните месеци Стоянка Мутафова неколкократно е постъпвала в болница с различни симптоми. По информация на „24 часа“, през октомври е получила сепсис след възпалена жлъчка, заради което жлъчката ѝ е била отстранена. Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева казва пред изданието, че майка ѝ не е добре от около 5 месеца и призова всички да се молят за нея. Смъртта на актрисата настъпва в реанимацията на Военномедицинска академия.

Родена през 1922 г. като Стояна, всички започват да я наричат Стоянка, след като така излиза името ѝ на афиши в началото на кариерата ѝ. Завършва „класическа филология“ в Софийския университет, Държавна театрална школа към Народния театър и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. Първите си три години на професианалната сцена играе в Прага, след като се завръща, постъпва в Народния театър. През 1956 година е поканена в първата трупа на създаващия се тогава Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“ – там работи до 1991 г., когато е пенсионирана, но след това продължава да играе на същата сцена, както и с пътуващи представления из цяла България и по света.

В забележителната си кариера Стоянка Мутафова има роли в над 90 театрални спектакъла. Има и редица впечатляващи участия във филмови и телевизионни продукции – „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“… Легендарни са пътуванията ѝ из цялата страна с естрадни комедийни програми заедно с най-обичаните комици на времето – Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, всички днес покойници.

Next Post

Закачлива бележка разбуни духовете във фейсбук

Бележка пред търговски обект в София разбуни духовете във фейсбук групата “Забелязано в София”. На нея закачливо собственикът е написал, че ще отвори през март месец. В епилога на обявлението закачливо е добавен поздрав от остров Бали.