Нов живот за познатата на всички “Дъга”

Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че комиксите не са детска работа. Те са изкуство, което намира своите фенове в различни възрастови групи. А всички, които преди 20 години са били деца, със сигурност помнят “Дъга”. Може да се обзаложим, че помнят и опита от 2003 г. комиксът да бъде възроден, макар и той да не беше особено успешен.
И понеже някои неща просто не могат да бъдат забравени и оставени да събират прах на рафтовете на човешката памет, хората от гражданско сдружение “Комикс Манифактура” решават да вдъхнат нов живот на “Дъга”. И явно този път всичко ще бъде различно.
“Наш добър приятел, който се постара да събере активни автори на комикси на едно място, ни погъделичка с идеята да направим един брой на “Дъга”, за да отпразнуваме името и да припомним на хората, че то съществува”, казва Андрей Андров, председателят на “Комикс Манифактура”.
Мълвата, че се работи по възраждането на “Дъга” се разпространява светкавично бързо в средите на илюстраторите и почитателите на комикси. И така, екипът бързо се разраства.
Точно тогава идва и прозрението, че “Дъга” може да бъде платформа за всички комикс автори в България. А с това се е променя и целта. “Различното е, че сега това име ще се отглежда от отворено сдружение, а не от частна фирма”, смята Андрей. Направили са така, че да поддържат “Дъга” за по-дълъг период от време, а евентуалното предаване на щафетата към по-младото поколение да бъде много по-лесно.
Колкото до том 1, който е на пазара от началото на декември, Андрей казва, че историите в него не са предназначени за деца, а по-скоро за юноши. “Разбира се, това не е твърдо ограничение – всеки родител може да прецени сам за своето дете.”
Едно обаче е сигурно – новата “Дъга” се оказва пресечна точка между две поколения комикс автори, сценаристи и илюстратори. Най-хубавото е, че някои от замесените в минали издания са се свързали с “Комикс Манифактура”, за да допринесат който с каквото може.
Самият Андрей е убеден, че всички, които обичат да разследват смисъла зад историите, ще останат доволни от новата “Дъга” – без значение дали се докосват до комиксите за първи път. Но все пак си мисли, че том 1 ще се хареса повече на новите фенове и читатели, защото разказвателният път е съвсем различен от този, който е познат на старите фенове.
“В бъдеще това не е задължително да остане така, а и се надяваме на страниците на Том 2 да поместим по нещо за всеки. Все пак дъгата има нюанси и ние ще целим да постигнем точно това.”
Без да издава нищо значимо, което да развали кефа от четенето и разлистването на страниците, Андрей ни подсказва, че в том 1 има скрита тема, която обединява всички девет истории. А чисто жанрово е на мнение, че той и целият екип на новата “Дъга” са успели да обхванат сериозна палитра от фантастичното, магичното, та чак и елементи от българската митология.
Какво има в том 1 на “Дъга”?
Над 100 страници с комикси! Емоционалният тон е по-тъмен, но за да има дъги, трябва да има и дъжд.
Кои са авторите на историите?
Имаме големи имена в комикс средите като Сатанасов, Мая Бочева – Уики, Иван Беров и Марко Стоянович. Редом до тях творяха и нашите нови автори, които носят със себе си свежата искра, запалена от предишното поколение.
А кои по принцип са вашите любими комикси?
Аз лично съм фен на японската манга, защото в нея съм намерил истории, които наистина са ме докосвали. Например Real и Vagabond на Такехико Иноуе (Takehiko Inoue) или повечето творби на Татсуки Фужимото (Tatsuki Fujimoto).
Разбира се, това са моите предпочитания, но ако попитате който и да е от нашите автори, ще получите съвсем различни отговори. Източният, европейският и американският комикс предлагат богат пир от истории, а нашият балкански комикс улавя по нещо от тези три големи направления. Отново, дъгата има нюанси.
Кога да очакваме том 2?
Том 2 започва да се подготвя от януари 2023 г. Надяваме се да изкараме него и том 3 още следващата година. Но да видим с какви нови особености ще се срещнем този път.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Какво направи Генчо от "Игри на волята"? Мрежата онемя след това ВИДЕО

Генчо може и да не спечели в “Игри на волята”, нито “Черешката на тортата”, но това със сигурност не вгорчава доброто му настроение, нито пък желанието да се събира с близки и приятели в дома си в Харманли. Риалити звездата се събра с приятелката си за празниците, а това, което двамата споделиха в социалните […]

Subscribe US Now