Новата „културна столица“ на Европа, където бирата е по-евтина от България

От Северното сияние до очарователен средновековен град, няма спор, че европейските столици на културата през 2024 г. имат какво да предложат – просто може би рядко сме чували за тях. Но с един от градовете, предлагащ бира за малко над три лева, и друг – често определян като “скрития скъпоценен камък” на Австрия, е време да започнем да ги опознаваме.
Тарту в Естония, Бад Ишъл в Австрия и Будьо в Норвегия бяха обявени за Европейски столици на културата за 2024 г. и в резултат на това ще организират специални събития, фестивали, изложби и представления през цялата година. Затова нека набързо разгледаме какво предлагат трите града в светлината на прожекторите на тази специална за тях година, както отбелязва Metro.
Тарту, Естония
Вторият по големина град в Естония след столицата Талин, Тарту е едно от задължителните дестинации, които да посетим през 2024 г. Това е мястото на един от най-старите университети в Северна Европа, както и на известните “Целуващи се студенти” – фонтан. посветен на любовта, който се намира на централния площад в Тарту повече от 70 години.
Известен с естонската литература, изкуство и театър, интелектуалната репутация на Тарту е в творческата тема на 2024 г. под мотото “Изкуството на оцеляването”.
Еклектичните квартали на Тарту също са мястото, където този балтийски град оживява пред очите ни – от красивите брегове на река Емайоги и живописни паркове до неокласическа архитектура, ресторанти, барове и бутици.
Определено достоен за посещение е Supilinn (Soup Town), бивш беден квартал от XIX век със зашеметяващи запазени дървени къщи, всички обитавани предимно от художници.
Друго популярно място е Барутната изба, историческо място, построено по заповед на Екатерина II от Русия, преди да бъде превърнато в склад за бира и университетска лекционна зала. Трансформиран е в ресторант през 90-те години на миналия век, преди да бъде отворен отново като процъфтяваща кръчма и дискотека през 2001 г.
Подобно на други по-малко известни балтийски скъпоценни камъни, пътуването до Тарту няма да ви струва толкова скъпо, а най-хубавото е, че една халба бира е малко над три лева. 
Бад Ишъл, Австрия
Този австрийски спа град на изток от Залцбург е перфектното селско бягство. Всъщност вътрешноалпийският регион Залцкамергут е толкова красив, че дори бившата хабсбургска кралска особа, император Франц Йосиф, е идвал тук за летните си ваканции.
Самият Бад Ишъл се намира на полуостров, образуван от реките Ишъл и Траун, и е красиво място през цялата година, независимо дали е покрито със зеленина, или със сняг.
Тази живописна крайречна обстановка – известна също със своите тучни паркове и цветни градини, e популярна пешеходна пътека. Освен това ливадите и зелените склонове ни предоставят възможност да изживеем собствената си фантазия в духа на американско-австрийския музикален филм “Звукът на музиката”.
Красотата на Бад Ишъл също е служила като муза за много художници през годините, включително имена като Густав Климт, Йоханес Брамс и Франц Шуберт. И продължава да привлича креативни хора до ден днешен.
Официалната церемония по откриването на тази културна столица за 2024 г. се състоя в края на януари и включваше концерти, представления, оперета и откриване на изложба – с акцент върху силата, традициите и културата през останалата част от годината.
Будьо, Норвегия
След като се предвижда, че 2024 г. ще бъде добра година за гледане на Северното сияние в целия му блясък, никога не е имало по-добро време да се отправитм към зоната на полярното сияние, а Будьо в Норвегия е идеалното място за тази цел. Тъй като Будьо се намира точно над Арктическия кръг, това е идеалната локация за наблюдение на Северното сияние.
Градът ще бъде и първата европейска столица на културата в Арктика, така че това е важно събитие. Но дестинацията предлага най-доброто от двата свята (може би затова е един от градовете на културата тази година) – с невероятни природни преживявания и бурен градски живот.
Будьо наистина е мястото, където природата се проявява по изключителен начин – със зашеметяващи планински върхове, бели плажове, великолепни ледници и най-големият прилив в света. Нещо повече, среднощното слънце се вижда от 2 юни до 10 юли.
Катедралата на Будьо (Bodø Domkirke на норвежки език), както и музеите Nordland и норвежкият авиационен музей също си заслужава да бъдат посетени – и всички те са част от богатите културни предложения на дестинацията.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Дъщерята на Кейти Холмс и Том Круз - копие на майка си

Дъщерята на Кейти Холмс и Том Круз е вече на 17 години и не е тайна, че е по-близка с майка си, отколкото с баща си. Двете често са забелязвани заедно в Ню Йорк по различни специални поводи. Миналата година например те не пропуснаха да отбележат рождения ден на актрисата с […]

Subscribe US Now