Откриха скулптурата „Очакване“ на вълнолома

Admin

Скулптурата „Очакване“ бе открита днес на вълнолома от Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, и арх. Владимир Попов, автор на композицията. Изпълнител на творбата е скулпторът Андрей Лекарски – един от тримата български автори, излагали свои произведения в Музея на модерното изкуство в Париж. Стих от големия поет Валери Петров допълва композицията.

„Благодаря на екипа, който реализира този проект. Освен очакване, тази скулптура символизира и изпращане – на послания от Варна към света чрез морето”, заяви Коста Базитов. На събитието присъстваха Антония Йовчева, директор на дирекция “Култура и духовно развитие”, представители на Пристанище Варна, културни дейци, граждани.

Художествената пластика “Очакване” е поставена върху вълнолома след официално съгласуване с Главното управление на ДП „Пристанищна инфраструктура”, което стопанисва и управлява варненския вълнолом и прилежащата му брегова ивица, след одобрение от Експертния съвет по естетизация на градската среда и от Експертния съвет по устройство на територията към Община Варна и след положително становище от специализирана фирма, която е одобрила техническите условия за изграждането на бронзовата пластика на избраното място. Възлагането на изпълнението на проекта „Очакване“ е осъществено по реда на Закона за обществените поръчки.

Next Post

Резервите на Спартак Вн загубиха от юношите на Черноморец Балчик

Юношите на “Черноморец” Балчик изненадаха експерименталния отбор на “Спартак” с 2:3 в контролен мач, игран на стадион “Локомотив”. Гостите поведоха с 0-2 до 20-ата минута, а в 35-ата минута Кирил Радев върна един гол. Нападателят заби топката в мрежата след удар с глава. През втората част, отново с глава, Кирил […]

Subscribe US Now