Педро Алмодовар вече на 74 – но не спира да създава своите странни истории

Повече от четири десетилетия плодовитият испански режисьор Педро Алмодовар едновременно шокира и възхищава публиката със своя смел, игрив и трансгресивен подход към създаването на филми. Той умее по невероятен начин да внесе артистичен привкус в провокативните си истории за вътрешния свят на съвременните жени, за гейовете и за транссексуалните хора.
Смесвайки жанрове, за да създаде уникален кинематографичен стил, Алмодовар се издига до международна известност с филми като “Жени на ръба на нервна криза” (1988 г.) и печели две награди Оскар за “Всичко за майка ми” (1999 г.) и за “Говори с нея” (2002 г.).
През последните години Педро Алмодовар насочва вниманието си към създаването на англоезични продукции. След адаптирането на едноактната пиеса на Жан Кокто The Human Voice в късометражен филм, в който Тилда Суинтън играе изоставена от своя любим жена, най-новата проява на Алмодовар е странна адаптация на уестърн жанра.
Късометражният филм Strange Way of Life, чиято премиера по кината бе на 6 октомври, разказва историята на шериф (Итън Хоук) и каубой (Педро Паскал), които се събират отново 25 години след като са работили заедно.
На премиерата на филма на 61-ия филмов фестивал в Ню Йорк Алмодовар, който отпразнува 74-ия си рожден ден в края на септември, говори пред Harper’s Bazaar как този късометражен филм изследва желанията на мъжете на средна възраст, както и за филма, който би искал да направи за Гражданската война в Испания.
“Това е първия път, когато се приближих до уестърна – жанр, който не принадлежи на моята култура. Но аз съм много еклектичен във филмите си, смесвам различни подстилове и за мен това е нещо естествено. Така възприемам историите”, казва Алмодовар. “Това е и причината филмът да съществува.”
А по отношение на избора на Итън Хоук и Педро Паскал за главните герои режисьорът казва, че познава и двамата лично. Затова е решил да им изпрати сценария, а те са го харесали и са пожелали да работят заедно. “Исках двама актьори, които принадлежат към различни култури – Итън е от Тексас, а Педро е от Чили – защото самите героите във филма са такива”, казва още режисьорът.
Колкото до еротиката, характерна за филмите му, Педро Алмодовар смята, че Strange Way of Life е наистина подчертано еротичен и пълен с чувственост, която обаче не се основава на голота. И уточнява, че иска да наблегне не на натрапчива и очевидна чувственост, а на такава, която зрителите сами да усетят.
На въпроса дали има история или жанр, с който все още не се е захванал, Алмодовар казва, че иска да “говори” за испанската гражданска война, но и би опитал нещо в сферата на филмите на ужасите.
“Имам някои идеи, но не знам дали ще се захвана, или не. Това не са лесни жанрове. Бих искал да опитам в бъдеще, но наистина не знам какво би могло да се получи.”

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Наум и Теа нагорещиха с тези СНИМКИ 18+ от Гърция и издадоха, че...

У нас може и да захладнява малко по-малко, но за Наум Шопов и Теа Минкова лятото е в разгара си, защото те са в топла съседна Гърция, където не само, че приковават погледите с изваяните си тела, но и предизвикват нещо страшно сред последователите си в социалните мрежи. “Тати & […]

Subscribe US Now