Пилотът, причинил катастрофа на ралито в Шумен, бил издирван от 5 години

Admin

Издирваният от правосъдието в България Николай Христов Георгиев, който е с влязла в сила присъда от 2013 г., се е предал днес. Той има 3-годишнаефективна присъда при общ режим, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

45-годишният варненец е бил признат за виновен за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от Варненския окръжен съд. В периода от 23 септември до 24 септември 1999 г. чрез използване на неистински документи изтеглил без правно основание сумата от 79 500 щатски долара, собственост на морско лице. Ефективната присъда на Георгиев влиза в сила през 2013 година.

Наказателното производство срещу него и съучастника му Петър Петров, улеснил Георгиев в извършване на документната измама, е било неколкократно спирано и възобновявано. Георгиев е привлечен задочно към наказателна отговорност.

Окръжната прокуратура във Варна издала европейска заповед за арест на 23 май 2008 г. Георгиев е обявен и на международно издирване в страните членки на ЕС.

На 3 октомври 2008 г. Интерпол – Мадрид уведомява българските съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици на национално ниво. Лицето се представяло под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това Георгиев е локализиран в Северен Лондон по сведения също на Интерпол. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил три парични превода към своя сметка в България. Издирваният превел на 23 октомври 2007 г. 5450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев. На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание от 3 години лишаване от свобода. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г.

Издирваният от съдебните власти в България излиза на светло едва преди няколко дни, когато като автомобилен състезател по време на провеждането на рали „Мемориал Валери Великов“ автомобилът му се врязва в публиката, като ранява 4 души. Двама от пострадалите са със средни телесни повреди. Така в Районната прокуратура в Шумен по инцидента е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице.

Днес Георгиев се е предал сам в областната дирекция „Съдебна охрана“ във Варна.

dariknews.bg

Next Post

Черно море победи в Благоевград

“Черно море” надви “Пирин” в Благоевград с 0-2. В 39-ата минута след центриране на Мехди Фенуш вратарят на домакините Георги Георгиев си отбеляза автогол за 0:1. В последните секунди на първото полувреме Мартин Минчев удвои с майсторски шут край вратаря – 0:2.