Почина дизайнерът Пако Рабан

Докато светът на модата бе съсредоточен върху Седмиците на модата, които текат този сезон, една тъжна новина го накара да застине. И това е новината за смъртта на световноизвестния дизайнер Пако Рабан.
Вчера, 3 февруари, в официалния Twitter акаунт на испанския моден дизайнер бе потвърдено, че той си е отишъл на 88-годишна възраст. “Сред най-значимите модни фигури на XX век, неговото наследство ще остане постоянен източник на вдъхновение”, се казва в изявлението.
За Пако Рабан знаем, че е роден близо до Сан Себастиан, Испания, на 18 февруари 1934 г., а истинското му име е Франсиско Рабанеда Куерво. Майка му е била шивачка и е работела в първата модна къща на Balenciagа. Баща му, за съжаление, загива в Испанската гражданска война.
Въпреки че ранната семейна история е трагична, тя не пречи на Пако Рабан да постигне мечтата си. Заедно с майка си се мести във Франция, където започва да учи архитектура. По това време скицира дрехи и аксесоари и създава връзки с модни икони като Елза Скиапарели и Юбер дьо Живанши. Пред 60-те години на XX век Пако Рабан вече става значима фигура в модния свят.
Още първото му модно представяне прави впечатление с новаторството си. Дрехите, които тогава създава, не са направени от плат, а от хартия и друг вид материали, които дотогава не са били използвани в модата. Освен това моделите на Пако Рабан се отличават и с това, че показват повече кожа, отколкото светът тогава е свикнал да вижда на подиума.
Също през 60-те години дизайнерът създава и първия си аромат – цитрусов парфюм, наречен Calandre, който е популярен и днес. Дамските и мъжките парфюми на Пако Рабан бързо стават част от наследството му, а дрехите му и до днес се носят от много знаменитости. Сред тях са Сабрина Карпентър и Тейлър Суифт, пише Insider.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Константин се замеси в нов скандал с кокаин ВИДЕО

Фолк звездата Константин показа как подготвя брат си Светослав за “Сървайвър”. Видимо братята са в много добри отношения и умеят да се забавляват, акто компания им правят първите им братовчедки Лияна и Зорница.  Константин показа изненадващ клип, в който за първи път проговори за скандала с кокаина на снимка на братовчедка […]