Почина Джон Ландау, дясната ръка на Джеймс Камерън

Джеймс Камерън определено е сред най-великите режисьори в историята на киното. И филмите, с които го доказва не са един и два.
Достатъчно говори и фактът, че режисираният от него “Аватар” все още е най-доходоносният филм въобще. Камерън обаче нямаше да е това, което е, без доверени хора и професионалисти като Джон Ландау.
От The Hollywood Reporter обаче разбираме, че Ландау е починал в края на миналата седмица в Лос Анджелис на 63-годишна възраст. Смъртта на продуцента е потвърдена и от неговия син Джейми.
Говорител на Disney казва, че Джон Ландау, когото самият Джеймс Камерън определя като своята дясна ръка, е загубил 16-месечна битка с рак. През целия си живот той се е занимавал с продуциране на филми и сериали. Всичко започва през 1987 г. с филма Campus Man и 1989 г. със “Скъпа, смалих децата”.
Няколко години Джон Ландау прекарва като директор във Fox преди да реши да напусне работата си там, за да работи с Джеймс Камерън по филм, който е трябвало да се казва Planet Ice, но в последствие всички помним като “Титаник” (1997 г.).
Сред запомнящите се филми, които Джон Ландау е продуцира, са “Аватар” (2009 г.), Beyond Glory (2015 г.), “Алита: Боен ангел” (2019 г.) и “Аватар: Природата на водата” (2022 г.). Работил е и по следващите три планувани филма за “Аватар”, които трябва да видим през следващите години.
“Напусна ни голям продуцент и голям човек. Джон Ландау вярваше в мечтата за киното. Той вярваше, че филмът е най-добрата човешка форма на изкуство и за да правиш филми, първо трябва самият ти да бъдеш човек. Той ще бъде запомнен както с огромната си щедрост, така и със самите филми”, казва Джеймс Камерън след смъртта на добрия си приятел.
“Джон беше дясната ми ръка и аз бях негова. През последните години се превърнахме в трапец… пълна взаимозависимост, пълно доверие, тотален синхрон. Станахме не само най-близките работни партньори, но и най-близки приятели”, допълва още Камерън. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Какво знаем за Ярослава Магучих - украинката, която счупи рекорда на Стефка Костадинова

Българите имаме много неща, с които да се гордеем, а едно от тях е световният рекорд в скока на височина при жените. Преди 37 години Стефка Костадинова скочи забележителните 2.09 метра, които се оказаха прекалено висока летва за всички състезателки след нея. Е, ето че почти 40 години по-късно, се намери кой да […]

Subscribe US Now