Портних награди отличници на НАСА

С почетни плакети кметът на Варна Иван Портних отличи 14-те ученика, които спечелиха отличия на НАСА, и техния преподавател и вдъхновител  доц. д-р Веселка Радева, старши преподавател в Астрономическата обсерватория и планетариум “Николай Коперник” и ВВМУ “Никола Вапцаров”. Младежите участваха в конкурс за проектиране на космически колонии, организиран от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).  “Щастлив съм, че отново имам повод да споделя своето уважение към отличните постижения на ученици от Варна в състезания на НАСА! Стана традиция проектите на млади варненци да бъдат в световната топ листа на международната организация”, каза кметът. Той припомни, че и през 2014 и през 2017 г. варненски отбори спечелиха наградите. “Това доказва, че Варна вече категорично е незаобиколим фактор в космическите състезания”, допълни Иван Портних. Той изрази благодарност на всички учители, които са били част от подготовката на младите учени, както и на доц. Веселка Радева, ръководител на младежките проекти.

 

В първия отбор отличници са Михаил Савин, Алиса Воробьова, Симона Русев,   Юлия Димитрова, Александър Йорданов, Янислав Йорданов,  Ивайло Георгиев и  Калоян Липчев- ученици от 11 клас в Частната гимназия по Информационни технологии „Антоан Дьо Сент Екзюпери“. “Нашият проект „Deep Space“ представлява космическа колония, с която искаме да започнем първата крачка на човечеството да се изсели изцяло в Космоса. Тя ще се намира в границите на Слънчевата система, а в нея ще има около 120 000 души“, разказа Михаил Савин. Във втория отличен отбор са  Иво Песев, Александър Георгиев, Златан Златанов,  Даниел Петров и Симеон Гачев – учениците от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, първенци в категория 12 клас. “Проектът ни “UniSpace” има за цел разрешаване на два основни проблема за човечеството – пренаселеността и фактът, че много трудно можем да изхранваме постоянно увеличаващият се брой хора. За целта ние създадохме 16 000 колонии в ниска Земна орбита, във всяка от които живеят до 180 000 души. Ще качим Земята в Космоса. Друг важен проблем е свързан с непрестанно развиващия се изкуствен интелект в днешни дни. Ние не знаем до какво ще доведе това и какви ще са последствията за хората. Затова разглеждаме няколко сценария и анализираме до най-големи детайли този проблем“, обясни Иво Песев.

 

Награда получи и Катерина Саматовна от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, спечелила второ място в международното състезание на НАСА, категория 10-ти клас, за проекта си “Кибела”. „Това е орбитална станция със собствена орбита, променяща се в рамките на период от 1 година, в зависимост от разположението на планетите. Задвижвана е от йонни двигатели, чиято енергия получаваме от подобрен реактор за термоядрен синтез. Това е бизнес проект с изследователска насоченост и цели максимално разучаване на космическите обекти“, разказа десетокласничката.

 

Доц. д-р Веселка Радева сподели, че следващият етап от състезанието ще бъде в Лос Анжелис. „Младите хора имат много сериозна задача да представят България на конференцията за международно космическо развитие“, обясни тя. За целта са нужни общо около 40 000 лв., които трябва да бъдат осигурени до края на месец април, като община Варна ще се включи с подкрепа.

Next Post

Само на това не бяха се натъквали в софийския трафик

На интересно послание се е натъкнал шофьор, докато чака на светофар в софийския трафик. Той останал изумен и щракнал циничния слоган, изписан на задното стъкло на лек автомобил бмв.