Познахте ли я? Това момиче днес е една от най-големите ни певици СНИМКА

Това момиче днес е една от най-обичаните певици у нас! На всеки рожден ден се пее нейна песен. Познахте ли я?

Черно-бялата фотография е от детските години на великата наша певица, която трудно бихме разпознали на този кадър. Но днес е голяма звезда с емблематична визия и глас, които не ни оставят безразлични. 
Това е Мая Нешкова, която е родена на 1 май 1957 година в столицата, пише Sofia24.bg. Най-емблематичната й песен – “Рожден ден” се пее от всички българи. Още като студент в Естрадния отдел при Българската държавна консерватория (БДК) тя участва във вокално трио “Обектив“ 1976 – 1977, с което осъществява редица концерти и записи. Завършва консерватория през 1978 г. в класа на Ирина Чмихова. След завършването си се установява в Благоевград, където постъпва в новоучредения оркестър с ръководител композитора Кирил Икономов.

В началото на 1980-те години популярността на оркестър “Благоевград“ и неговата солистка постепенно надхвърля регионалните граници с песни като “Конче вихрогонче“ и “Слънчева обич“, в които Икономов използва близки до народната музика интонации. Като солист на оркестър “Благоевград“ Мая Нешкова работи в Западна Европа и осъществява концертни турнета в СССР и Югославия. През 1986 г. БНТ излъчва филма “Слънчева обич“ от концерта на оркестър “Благоевград“ в Сандански.

През 1987 г. печели Голямата награда на международния фестивал в Улан Батор, Монголия. Популярността на Мая Нешкова през 1980-те години дотолкова нараства, че тя става единствената певица на българската поп музика, която прави концертите си на стадиони. През 1995 г. слиза от сцената, за да роди и отгледа своите близначки. През 2001 г. на Международния фестивал “Еврофест“ в Скопие Мая Нешкова получава купата за цялостно творчество. Четири години по-късно тя се връща на сцената с нови проекти.

Омъжена е за Кирил Икономов, с когото имат две момичета-близначки – Йоана и Весела Икономови. През 2015 г. Мая Нешкова взема активно участие в юбилейния концерт на Мустафа Чаушев “50 години с песните на Мустафа Чаушев“, който се провежда в град София. През май 2016 г. е удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден “Св. св. Кирил и Методий“ – II степен по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов за принос в развитието на културата и изкуството. На 29 септември 2017 година е обявена за почетен гражданин на Благоевград./show.blitz.bg

Източник: blitz.bg
Next Post

Когато Чанинг Тейтъм е само по бельо пред Салма Хайек

Между Салма Хайек и Чанинг Тейтъм определено има химия. Убедихме се от третия и последен филм за “Професия стриптизьор”. От различни интервюта на двамата разбрахме, че са си прекарали доста добре по време на снимките на филма и въобще не им е било скучно. А покрай рождения ден на Тейтъм, […]

Subscribe US Now