Психическото разстройство, от което страда принц Хари

Извън интригите в двора и обтегнатите взаимоотношения в цялото кралско семейство, до голяма степен автобиографичната книга на принц Хари се занимава с психическите последствия от смъртта на майка му и постоянното медийно внимание около него.
Това, че посещава редовно терапевт, че е пробвал халюциногенни субстанции в опит да се справи с психическите си проблеми и че не е чужд на наркотиците като цяло, са само част от разкритията в Spare. В книгата обаче научаваме и за друг негов проблем.
“Страдах от агорафобия. Което е пагубно предвид публичната ми роля”, пише той. Хари споделя за случка, в която е бил на път да загуби съзнание, когато е трябвало да излезе да изнесе реч пред публика.
Агорафобията е тревожно разстройство, при което човек изпитва страх от открити или непознати пространства, в резултат на което избягва ситуации, в които може да се озове в такива, пояснява Healthline.
Понякога фобията може да бъде придружена и от панически атаки – моменти на внезапен остър страх, учестено сърцебиене, затруднено дишане, главозамайване и потене. Тежките форми на агорафобия възпрепятстват страдащите да имат нормален социален живот – те рядко излизат от дома си.
Според данни на Световната здравна организация вследствие на Covid-19 пандемията е станала причина за увеличаване на тревожните и депресивни състояния с 25% по целия свят, като агорафобията може да е само едно от тях.
Както при повечето психически разстройства, и това се лекува с терапия при психолог, който може да предпише антидепресанти или медикаменти за тревожни състояния.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Когато на принц Уилям му се наложи да готви

На фона на суматохата около автобиографичната книга на принц Хари и всички обвинения към роднините му в нея, животът на работещите членове на кралското семейство продължава. Без да коментират Spare, принц Уилям и Кейт Мидълтън се впуснаха в обичайните си ангажименти. Принцесата на Уелс посети детска градина в Лутън, който […]