Рания за Израел и двойните стандарти

Случващото се в Израел и Ивицата Газа в последните 20 дни накара редица световни лидери и известни личности да изкажат позицията си за военния конфликт. Всички видяхме множество ужасяващи кадри в социалните мрежи, а вниманието е насочено най-вече върху терористичната организация “Хамас” и зверствата й на израелска територия.
Този тип отразяване на събитията обаче явно не е достатъчно прозрачно и справедливо според кралица Рания. Съпругата на йорданския крал, която е с палестински корени, даде интервю за CNN, в което открито критикува подкрепата на Америка за ответните удари на Израел и заяви, че има “двоен стандарт” в глобалното съчувствие към жертвите на войната.
Рания, която е израснала на Западния бряг, е категорична, че конфликтът е започнал много преди “Хамас” да убие хиляди израелци на седми октомври. “Това е 75-годишна история – история за огромна смърт и изселване на палестинския народ”. Тя подчерта, че осъжда убийствата на невинни израелци, но и пита защо ответните удари на Израел не попадат под същото внимание и не се изразява същото съчувствието и към палестинците.
“Казват ли ни, че е грешно да убиваме семейство, цяло семейство, с оръжие – но е добре да ги обстрелваме до смърт? Имам предвид, че тук има очевиден двоен стандарт. И това е просто шокиращо за арабския свят”, каза тя. И пояснява, че информацията за закланите израелски бебета и деца всъщност не е официално потвърдена.
“Това са правилата на войната и те трябва да важат за всички. Да, има шок и имаше осъждане. Но защо няма еднакво осъждане на това, което се случва сега”, пита отново кралица Рания. А в отговор журналистката я попита как се е чувствала след атаките на “Хамас” на седми октомври “като арабка, като палестинка, като майка, като човешко същество”.
А кралица Рания отвърна, че дори не може да опише дълбочината на “скръбта, болката и шока”, които изпитват в Йордания заради случващото се. Тъй като “нейната страна” е дом на най-голямото палестинско население в света, всички са обединени от скръбта, независимо от произхода си.
Тя нарече убийствата на палестинци “кланица” и е възмутена, че се обрисуват просто като израелска “самоотбрана”. “Просто искам да напомня на света, че палестинските майки обичат децата си точно толкова, колкото всяка друга майка в света”, добави още.
Категорична е, че арабският свят е разгневен от лицемерието на Запада и осъди “оглушителното мълчание” спрямо бомбардировките над Газа. Кралица Рания припомни и че пактът на Омар в исляма нарежда на мюсюлманите да уважават човешкия живот. Според нея Израел е нарушил и резолюциите на ООН и е пренебрегнал международното право.
“Сега има свръх фиксация върху Хамас заради всичко, което се случи през последните няколко седмици”, каза тя. Но според нея това е проблем, който започва много преди “Хамас” и ще продължи и след него. “Това е борба за свобода и справедливост и това трябва да се чуе”, завършва кралица Рания.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Мария Игнатова превърна Нойзи във войник, той вече...

Семейният живот явно се отразява много вдъхновяващо на Мария Игнатова, която се е развихрила сериозно да разпределя задачи и правила у дома. А Нойзи изглежда няма нищо против да изпълнява. Това поне става ясно от последните постове и сторита на тв водещата в социалните мрежи, където тя споделя как са […]

Subscribe US Now