Скарлет Йохансон срещу ChatGPT – 1:0

За момента отзвукът от технологиите с изкуствен интелект се усещат доста силно в сферата на изкуствата, където книгите, музиката, образът, гласът на различни творци лесно могат да бъдат копирани и превърнати в нещо друго.
Първият директен сблъсък е налице – компанията OpenAI, която е създател на популярния чатбот ChatGPT спря използването на един от “гласовете” на системата. Причината е, че той “зловещо наподобява” гласа на Скарлет Йохансон.
През 2013 г. актрисата участваше във филма “Нея” на Спайк Джоунс в ролята на Саманта – изкуствен интелект, създаден да прави компания на клиентите си. Асистентът на OpenAI пък се нарича Скай и е част от GPT-4o системата, пусната миналата седмица.
Връзката с “Нея” пък беше индиректно потвърдена от изпълнителния директор на OpenAI Сам Олтмън, който по време на пускането на GPT-4o публикува в Х една-единствена дума: Her, както е името на филма на английски.
Самата Скарлет Йохансон казва в изявление за People, че Олтмън се е свързал с нея през септември 2023 г. с предложение да ползва гласа й за ChatGPT. “Каза ми, че смята, че ако дам гласа си на системата, ще помогна за преодоляването на пропастта между технологичните компании и творците, ще помогна на потребителите да се почувстват комфортно с разтърсващата промяна, която носи AI.”
Впоследствие обаче 39-годишната актриса отказва да даде гласа си. Когато чува гласа на Скай миналата седмица, тя е “шокирана, ядосана и невярваща” за това как Олтман си е позволил да ползва подобен глас и веднага се е свързала с адвокатите си.
Явно ChatGPT няма да ползват повече Скай, който е един от общо петте гласа на системата в момента заедно с Брийз, Коув, Ембър и Джунипър. “Гласът на Скай не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на професионална актриса – това е истинският й глас”, уточняват от OpenAI пред Euronews.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Триумфът на Кевин Костнър в Кан - с 5 от децата си и 7-минутни овации заради Horizon: An American Saga

По време на фестивала в Кан, който се провежда в момента, своята премиера имаше и новият филм на Кевин Костнър. След прожекцията на Horizon: An American Saga режисьорът и актьор получи седемминутни овации, които го разчувстваха до сълзи. Филмът е един от най-мащабните и важни проекти, отнели години на Кевин Костнър […]

Subscribe US Now