Средновековният град в близост до България, който е и от най-евтините в Европа

Средновековните градове притежават особеното очарование на отдавна отминали и останали в съзнанието ни като романтични времена. Затова и пътуването до тях е свързано с много очаквания и емоции.
Както и с разходи, защото повечето запазени средновековни крепости са във Франция, Германия или пък Великобритания. Съвсем близо до България обаче се намира един също добре съхранен от Средновековието град – Мостар.
Разположен в южната част на Босна и Херцоговина, той е най-известен с моста над река Неретва, от който идва и името на града. Стари мост е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и е строен пред XV век.
Друга забележителност в Мостар е джамията “Карагьоз бей”. Подобно на Йерусалим обаче, градът приютява няколко религии. Франевачката църква е от времето, когато градът е в рамките на Австро-унгарската империя.
Между 1863 г. и 1873 г. пък е построена катедралната църква “Света троица”, а неин създател е известният по онова време български строител Андрей Дамянов. В Стария град пък можем да се любуваме на образци на османската архитектура, пишат Travel Off Path.
Съвсем не на последно място като причина да сложим Мостар в списъка си с желани бъдещи дестинации е местната кухня. Подобно на историята на града, и тя е смесица от турски, средиземноморски и австро-унгарски влияния.
А цените са по-ниски от тези в България – обяд за двама с предястие, основно и десерт излиза около 55 лв., наливната голяма бира е около 3 лв., а бутилка минерална вода – 2 лв.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Най-високоплатените спортисти в света - кой застана между Роналдо и Меси

Спортистите са едни от най-богатите хора на света. Е, да, не могат да се сравняват с милиардерите от сферата на технологиите, но пък често надминават по богатство дори много звезди от шоубизнеса. Затова и от Forbes редовно изготвят класация, в която подреждат най-богатите спортисти в света. Последната е от преди […]

Subscribe US Now