Точно колко изгуби Илон Мъск през 2022 г.

Илон Мъск, който счупи рекорди по лично богатство миналата година, когато акциите на неговата компания за електрически превозни средства Tesla скочиха, сега има още един рекорд на името си. С този обаче, едва ли ще се гордее.
Тъй като цената на акциите на Tesla продължава да пада през 2022 г., състоянието на Мъск е намаляло с над 100 милиарда долара тази година, съобщава Bloomberg. Загубата на състоянието на Мъск е свързано главно с неговия дял в Tesla, който според последните оценки възлиза на около 14 %. Изпълнителният директор започна да продава акциите на Tesla миналата година, когато цената им достигна исторически връх от 402 долара на акция.
По-рано тази година, когато Мъск реши да купи Twitter, той продаде някои акции, за да събере част от парите за офертата си от 44 милиарда долара.
Защо акциите на Tesla падат
Въпреки че е производител на електрически превозни средства, Tesla се смята главно за технологична компания на Уолстрийт. Тъй като страхът от икономическо забавяне се задава, технологичните акции претърпяха побой и Tesla не е имунизирана срещу това развитие. Част от спада може да се отдаде на зависимостта на Tesla от Китай за производството на нейните електрически автомобили и компоненти, заради отказа на страната да се откаже от политиката си за “нулев COVID”.
Дори днес части от Китай са в пълна локдаун след нарастване на случаите. А проблемите с веригата за доставки, произтичащи от подобни действия, сериозно засягат работата на Tesla. Превземането на Twitter от Мъск и поемането на позицията на главен изпълнителен директор обаче подхранва опасенията, че най-богатият човек в света има все по-ограничено време. С Twitter “под мишницата си”, Мъск вече е главен изпълнителен директор на пет компании, което означава по-малко време, посветено в Tesla.
Съживяване на цената на акциите на Tesla
В понеделник, 21 ноември, когато акциите на Tesla достигнаха 167.87 долара, компанията записа най-ниската си цена от ноември 2020 г., а състоянието на Мъск рязко намаля с 8.6 милиарда долара за ден. Според индекса на милиардерите на Bloomberg Мъск сега има 157 милиарда долара, само с 13 милиарда долара повече от Бернар Арно, председател и главен изпълнителен директор на групата за луксозни продукти Louis Vuitton.
Мъск може да не се притеснява, че не е начело в списъка на най-богатите хора в света, но не може да се каже същото за акционерите на Tesla. Te искат цената да се повиши отново и дори са започнали кампания с молба към борда на Tesla да изкупи обратно акциите от пазара.
Според доклада на Electrek, това ще покаже, че компанията е уверена в бъдещите си резултати и вярва, че акциите в момента са подценени. Мъск говори за потенциално обратно изкупуване преди около месец, но бордът изглежда все още не е решил. Другото нещо, което Мъск би могъл да направи, е да намали зависимостта на Tesla, за да освободи пътя.
Както Interesting Engineering наскоро съобщиха, ако Мъск ще се посвети на развитието и променитеli на Twitter, тогава би било разумно да предаде Tesla на главен изпълнителен директор, който да посвети цялото си време и внимание на Tesla, за да може компанията да върви напред.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Миро лъгал всички за сватбата с Ели, оказа се бутафория и... СНИМКИ

В продължение на шест години Миро заблуждава всички, че е женен. Истината обаче е, че той никога не е сключвал реален брак. По документи певецът все още се води ерген, а церемонията, която скалъпи на остров Корфу преди шест години, е била пълна бутафория, без каквато и за било законна […]