Истинската причина за абдикацията на кралица Маргрете

Навръх нова година датската кралица Маргрете съобщи, че се оттегля от трона в полза на сина си след 52 години управление. На 14 януари пък официално тя престана да бъде държавен глава на страната, а Фредерик стана крал.
Още в първите дни на 2024 г. последваха редица спекулации за това какви са причините за решението на 83-годишната кралица. Според Джулиет Райдън от Australian Women’s Weekly причините са “чисто практически”.
Според нея Маргрете е забелязала популярността на сина си Фредерик и съпругата му Мери, както и живецът, който те биха могли да дадат на монархията. Първородният им син Кристиан пък тъкмо навърши 18 години и е напълно готов да поеме ролята на престолонаследник.
“Разбира се, Маргрете ще ги напътства по пътя. Но смятам, че тя е била наясно, че Фредерик и Мери са били готови за престола, а Мери е дала нужната стабилност, в случай че Фредерик стане крал по-рано.”
Не са за пренебрегване и здравословните проблеми, които съпътстваха Маргрете напоследък. В началото на миналата година кралицата претърпя тежка операция на гръбнака, последвана от дълго възстановяване. Още тогава Фредерик изпълняваше голяма част от задълженията й.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Как Хари и Меган са вбесили Елизабет Втора като никой друг

Темата за отношенията на кралица Елизабет Втора с принц Хари и Меган Маркъл дълго време бе широко обсъждане, но изглежда винаги има още какво да се каже, дори след смъртта на монарха. Това стана ясно за пореден път с излизането на новата книга на Робърт Хардмън Charles III: New King. […]

Subscribe US Now