Великденските традиции на православния свят

Днес е един от най-светлите християнски празници, с който честваме момента, поставил основите на християнската религия и променил съдбата на човешкия вид за идните хилядолетия – възкресението на Исус Христос.
Днес празнуват и всички българи по света, носещи имената Велко, Велико, Велин, Величко, Велислав, Велка, Велика, Величка, Велислава и други – честит празник на всички именници!
И докато днес ние ще се борим с яйца и сочни козунаци, католическите ни събратя отпразнуваха празника още преди седмица, позовавайки се на Григорианския календар.
Въпреки това, не са малко и православните народи, които също честват възкресението на Исус Христос на днешния ден, а ето и какви са някои от по-интересните обичаи, които другите нации спазват.
Гърция
Гърците са един от най-отдадените на православната вяра народи, които превръщат големите църковни празници в истински фестивал в цялата държава. По принцип на днешния ден повечето градове в страната са украсени специално за празника и през главните улици преминават цели шествия от оркестри и празнуващи християни. 
Обичаите започват още в петък с почистване около къщата, като е прието в този ден децата да получават подаръци, а възрастните да си купуват нови обувки и дрехи. Съботният ден е изпълнен с шествени церемонии, а вечерта, подобно на нашата, преминава с църковни ритуали и взаимно честитене на празника.
Молдова
В Молдова Възкресение Христово се чества в неделя и понеделник. В деня на Великден молдовците също нападат козунаците и се бият с яйца, но е прието първото ядене за деня да е с осветена в църква или манастир храна.
В неделя всички в дома стават рано сутрин (преди 6 ч.) и мият лицето си със светена вода от менче, в което има едно синьо и едно бяло яйце, и монети. В понеделника една седмица след Великден има обичай да се предприеме семейно почистване на гробовете на починали близки.
Сърбия
На Великден, рано сутринта жена от къщата трябва да натрие челцата на децата в семейството с първото яйце, т.нар. “пазител”. Според вярванията, така те ще са здрави и защитени от всичко лошо. След като ритуалът е изпълнен цялото семейството отива на Великденска литургия, която е задължителна. На всеки гост в дома през трите дни на празника още от прага му се подарява яйце, а след това се кани да опита от ястията на трапезата.
На Великден се слага богата трапеза с яйца, погача, месо, кайма, салати и сладкиши. Основен акцент на трапезата е великденската пита, която може да бъде както сладка, така и солена. Тя се украсява, като се поставя яйце в средата на хляба, някои домакини пекат и сладки във форма на яйца. На софрата трябва да бъде разположена и декорираната купа с шарени яйца.
Румъния
Великден е един от най-важните празници за съседите ни на север и се чества с цветни и пищни празненства в цялата държава. За румънците празникът започва още в началото на седмицата преди Великден – с молитви. В дните преди четвъртък е прието да се чистят гробищата, както в Молдова, но румънците оставят и по клонка върба върху паметниците на близките си.
В четвъртък някои румънци поставят стол, покрит с одеяло, до камината си, вярвайки, че така приканват духовете на починали близки да приседнат в дните преди Великден. В събота момите в страната традиционно засаждат семена на цветя около домовете си и чистят цялата къща.
Грузия
В Грузия Великден е считан както за важен църковен празник, така и за един от най-скъпите семейни празници. Прието е всички членове от семейството, независимо дали живеят в страната или чужбина, да се събират и празнуват заедно, като този обичай се спазва с огромно внимание. Грузинците боядисват яйцата си в петък, като слагат в боите корен от мадар и обелки от лук, които дават на яйцата специален матов оттенък.
Повечето хора в Грузия истински вярват, че духовете на починалите им близки са с тях през седмицата преди Великден и е прието да посещават гробовете им, но не за да ги оплакват, а за да празнуват “срещата” си с тях. Обичаят повелява всички да са весели и усмихнати, с приповдигнато настроение, когато посещават гробовете, така че случаят действително да изглежда като празненство.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: Lifestyle.bg