Защо рок музиката се нарича “рок”

В света има стотици хиляди запалени почитатели на рок музиката. Но любопитно е колко от тях всъщност знаят откъде идва жанровото определение, кога се налага и защо изобщо рок музиката се нарича “рок”.
Рок е съкратено от рокендрол – музикален жанр, чиито корени са в ритъм енд блус и кънтри изпълнителите. Заражда се и се популяризира в САЩ в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век.
Смята се, че името на жанра идва от фразата “клатене и търкаляне”, която, според BBC е използвана за първи път от моряци през XVII век, за да опише движението на кораб в океана. Няколкостотин години по-късно фразата се превръща в препратка към танци и секс.
BBC цитира песента на американската блус певица Трикси Смит от 1922 г. “My Man Rocks Me (With One Steady Roll)” като пример за песен, която използва фразата като метафора както за секс, така и за танци. В припева изпълнителката споделя как нейният човек я “разклаща и люлее с едно стабилно преобръщане.”
Един от ранните случаи, в които думата “рокенрол” е използвана за описание на музика, е през 1942 г., когато списание Billboard възхвалява песента на госпъл певицата Розета Тарп “Rock Me” от 1938 г. “Това е духовно изпълнение на рокендрол”, се отбелязва в изданието.
Въпреки това, терминът не се превръща в широко използван до следващото десетилетие. През 50-те години на миналия век музиката все още е силно разделена за черна и бяла публика.
Алън Фрийд се счита за първия радиоводещ и диджей, който популяризира смесица от блус, кънтри и ритъм енд блус пред широка бяла публика – и я нарича “рокендрол”.
Започнал от робските плантации, повлиян от фолклорни песни и впоследствие включил блус и ритъм, рокендролът стига до младите, които са “гладни” за музика, на която могат да танцуват и да намират утеха от трудния живот, пише Ultimate Classic Rock.
Името на Алън Фрийд се свързва и с организирането на музикалното събитие Moondog Coronation Ball в Кливланд през 1952 г., което днес се смята от мнозина за първия в историята рокендрол концерт. Това е и причината Залата на славата на рокендрола да се намира в Кливланд.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Още един повод за гордост за дъщерята на Анджелина Джоли

Миналата година Анджелина Джоли се похвали, че дъщеря ѝ Захара ще бъде студентка в Spelman College, едно от най-престижните висши учебни заведения за чернокожи. С пост в Instagram профила си актрисата поздрави всички първокурсници и сподели, че се гордее член на семейството ѝ да е част от колежа. Дъщеря ѝ […]