90-годишният шофьор на камион

На 90 години Брайън Уилсън несъмнено е сред най-възрастните работещи шофьори на камиони в света. И след повече от 70 години на пътя, той все още няма планове да натиска спирачката на работата си. 
Брайън Уилсън не се занимава със сателитна навигация. Той притежава пътен атлас, въпреки че  е на около 40 години и рядко му се налага да го използва. За всеки случай обаче стои в жабката на камиона му.
“Нямам нужда от сателитна навигация или карта”, казва Браян пред BBC, като се изправя и добавя “всичко е тук”, посочвайки главата си. 
Брайън кара камион от 1993 г. До модерните камиони Scania, подредени на хамалската площадка, в покрайнините на Шефилд, неговото возило определено се откроява. Скоростният лост е закрепен с тиксо, тапицерията е виждала и по-добри дни и има дъх на тютюн. Но, подобно на Брайън, и камионът продължава да издържа на времето. 
Според Световните рекорди на Гинес най-възрастният мъж, притежател на лиценз за тежкотоварен автомобил, е Джак Фишър от Обединеното кралство, на 88 години и четири дни към 27 януари 2021 г.
Но Брайън е поканен да заяви собствената си кандидатура за рекорд на Гинес, като представи доказателство за възраст и професия. “Наистина не мисля за това”, казва той. “Просто отивам на работа и това е”. 
В транспортната индустрия той е известен като “древният”. Докато другите шофьори на камиони разчитат на ремъци с тресчотка за закрепване на товари, Брайън предпочита старомодния начин, използвайки въже и листове.
Брайън признава, че чичо му го е научил да шофира на 16 години, въпреки че неговата национална служба през 50-те години на миналия век – шофиране на американски военни превозвачи в Германия с Кралската конна гвардия – несъмнено е изострила уменията му.
През 60-те години на миналия век Брайън се присъединява към транспортната компания на баща си Едуард – E. Wilson & Son. Днес притежава семейния бизнес, транспортиращ главно стоманени пружини, като често на ден минава по 500 километра. И въпреки че е щастливо женен от 67 години, Брайън не мисли да спира работа. За сега.
“Просто не мога да стоя без да правя нищо. Понякога имам нужда от два, три дни почивка, но после пак се връщам в камиона”.
И съдейки по борбения му дух и неговата неуморност, Брайън вероятно е наследил гените на майка си Гертруд, която е живяла до 102-годишна възраст.
Подобно на камиона си, Брайън също изисква пълен здравен преглед всяка година, като следващият му трябва да бъде преди Коледа. Ако бъде счетен за годен за работа от неговия личен лекар, Брайън възнамерява да продължи поне още една година, преди да обмисли пенсиониране.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Роксана се обиди на Софи Маринова, бясна е също на Галин

Фолк певицата Роксана обяви преди няколко дни, че се развежда с втория си мъж. Но се оказва, че освен от него, гласовитата певица е разочарована още много хора. В това число от идола си Софи Маринова, както и от по-младия си колега Галин.  Тя развърза езика си и сподели от […]