Ето какво е било последното съобщение на подводницата Titan преди имплозията

Повече от година измина от имплозията на подводницата Titan, при която загинаха всички пет души на борда. През юни 2023 г. тя така и не достигна до останките на Титаник, където трябваше да се спусне. В момента следователите продължават да работят по случая и съответно научаваме повече подробности около инцидента.
По време на изслушване е било разкрито едно от последните съобщения на петчленния екипаж на подводницата. Според следователи от бреговата охрана на САЩ те са казали, че “тук всичко е наред” малко преди да загубят контакт окончателно.
Освен това на същото изслушване за първи път е било показано и изображение, на което се вижда конуса на опашката на Titan, останал на морското дъно след имплозията.
Служителите на бреговата охрана са започнали двуседмично разследване, с което целят да разкрият фактите за инцидента и да предложат препоръки за предотвратяването на подобни трагедии. Разследващите са представили и възстановка на случилото се на Titan, която е включвала и съобщения между подводницата и кораба-майка Polar Prince.
Според пресъздадената ситуация Titan е започнал гмуркането си в 9:17 ч местно време. Въпреки че комуникацията е била накъсана, около час след гмуркането подводницата е изпратила съобщение “тук всичко е наред”. Последното съобщение пък е изпратено в 10:47 ч местно време, на дълбочина от 3346 м, а не след дълго комуникацията е била загубена изцяло.
Твърди се обаче, че има няколко предпоставки за измплозията на Titan. Една от тях е, че корпусът на подводницата никога не е бил тестван от трета страна и е бил изложен на атмосферни влияния, докато е бил съхраняван.
Наред с това се говори и за сериозни проблеми, които е имал Titan по време на експедиции, проведени преди последната, завършила трагично. През 2021 г. и 2022 г., по време на 13 гмуркания до останките на Титаник, са отчетени общо 118 проблема с оборудването. Сред тях са били падане на предния купол, когато е бил изваден от водата, както и падане на батериите, което пък е оставило пътниците блокирани вътре в продължение на 27 часа.
За производителя OceanGate не е тайна, че и преди са му били повдигани въпроси. Под съмнение са били поставяни изборът на дизайн, безопасността на плавателния съд, както и спазването на разпоредбите.
Главният изпълнителен директор на компанията загина заедно с останалите четирима души на борда. След инцидента OceanGate са спрели всякакви проучвания и търговски операции. Освен това в момента няма персонал на пълен работен ден, но компанията ще бъде представлявана от адвокат по време на разследването, пише BBC.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Новото гадже на Ромео Бекъм Софи Джулия - още по-привлекателно от предишното

В края на февруари стана ясно, че Ромео Бекъм се е разделил с приятелката си Миа Рийгън. Двамата бяха заедно от пет години, но очевидно връзката им се е изчерпала. Около седем месеца след края на дългогодишната си връзка с модела, 22-годишният младеж е забелязан в компанията на друга красавица […]

Subscribe US Now