Абдикация и коронация в едно: какво ще се случи в Дания в неделя

За разлика от няколкомесечната подготовка за коронацията на крал Чарлз, който седна на трона почти половин година след смъртта на Елизабет Втора на пищна церемонията, смяната на монарха в Дания ще е далеч по-семпла.
В новогодишното си обръщение преди по-малко от две седмици кралица Маргрете обяви, че ще абдикира в полза на сина си принц Фредерик. Новината беше неочакваната за датчаните, които в последните 52 години приемат Маргрете като майка на нацията.
Тази неделя, 14 януари, Фредерик официално ще стане крал, но тържествена коронация няма да има. Събитието е по-скоро формално предаване на властта на държавния глава, макар да спазва строга последователност.
13.35 ч. – пристигане в двореца Кристиансборг
В толкова часа принц Фредерик и принцеса Мери заедно с 18-годишния си син Кристиан ще пристигнат с автомобил в двореца. Две минути след тях ще пристигне и кралица Маргрете.
14 ч. – Маргрете абдикира
Пред Държавния съвет и членове на правителството кралицата ще подпише абдикацията си. Това ще стане на обща среща, на която присъстват Фредерик и Кристиян. Символът на смяната на властта ще бъде моментът, в който Маргрете отстъпи председателското място на Фредерик, а Кристиян седне от дясната му страна.
15 ч. – крал Фредерик и кралица Мери на балкона на двореца
Фредерик и Мери ще бъдат обявени за крал и кралица на балкона на Кристиансборг от министър-председателя на Дания Мете Фредериксен. Три пъти по 27 топовни салюта ще отбележат събитието.
17 ч. – смяна на знамената
Кралските знамена ще бъдат свалени от двореца, в който живее Маргрете – тя все така запазва титлата си кралица, и ще бъдат вдигнати над двореца Амалиенборг.
18 ч. – празник в парка Тиволи
В любимото място на кралица Маргреге – увеселителния парк Тиволи, ще бъде отбелязано царуването на една любима кралица и възкачването на престола на един нов крал. Това ще стане с най-пищните фойерверки в историята на Тиволи, които се очаква се виждат не само в Копенхаген, но и в предградията на датската столица, допълват Express.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

6 лечебни растения, които да отглеждаме у дома

Растенията у дома ни носят щастие, спокойствие и радост за очите. Да, те изискват и грижа, но ни се отблагодаряват по различни начини – като например пречистват въздуха в стаите. А има няколко конкретни вида, които можем да отглеждаме вкъщи, и се славят със своите лечебни свойства. Затова няма да […]

Subscribe US Now