Арестуваха ром, запалил българското знаме

Досъдебно производство е образувано срещу 16-годишно момче от ромски произход заради опетняване на знамето на Република България. Младежът запалил трибагреник, който бил окачен на пилон пред училището в село Царевци. Момчето живее в същото населено място. Това съобщиха на извънреден брифинг във Варна от Специализираната прокуратура, предаде репортер на Moreto.net.

16-годишният Хасан се качил върху козирката на сградата и откачил знамето, след което го запалил пред очите на приятелите си, с които се бил събрал в двора на школото. Сигнал за случилото се на 2-ри април е подала директорката на учебното заведение. Момчето не е ученик във въпросното училище, но посещава занятия в Провадия.

Според прокуратурата има доказателства, че непълнолетният извършител е употребил алкохол. Той няма други подобни провинения. Пред разследващите не е пожелал да даде обяснение за стореното. Психиатричната експертиза е категорична, че обвиняемият може да носи отговорност за постъпките си.

За подобно провинение законът предвижда 2 години лишаване от свобода, но тъй като младежът е непълнолетен, то ще се редуцира, няма и да бъде глобен.