Българска актриса е сред 10-те изгряващи европейски звезди

През последните години българското кино определено е във възход и това си личи както по нарастващия брой продукции, които можем да гледаме на големия и малкия екран, така и по родното и международно признание, което печелят филмите и сериалите ни.
Поредната радостна новина за българското кино идва от European Film Promotion (EFP), които обявиха кои са десетте изгряващи европейски таланта за 27-ото издание на European Shooting Stars. И една от тях е младата актриса Маргарита Стойкова.
Това признание е доста впечатляващо, предвид, че тя го получава за дебютната си главна роля в киното – във филма “Диада” на режисьора Яна Титова. Отдавна български филм не бе пълнил киносалоните толкова много и не само публиката остана запленена от историята, но и критиците.
“Диада” заслужено отнесе голямата награда Grand Prix в категорията Just Film на кинофестивала в Талин. Освен това вече има и цели четири награди “Златна роза” от тази година, включително за най-добър филм, както и отличието на критиката. А освен Яна Титова, която грабна приза за режисура, Маргарита Стойкова също бе удостоена с отличие – за най-добра актриса.
Талантът ѝ явно вече е забелязан и извън пределите на страната ни, тъй като само на 18 години, тя е най-младият талант, избран тази година за European Shooting Stars. Журито отбелязва нейното безстрашие като актриса, “изобразяваща многостранен образ по изключителен начин – първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост”.
Останалите девет актриси и актьори, избрани от European Film Promotion, са Тибо Думс (Белгия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Катарина Старк (Германия), Еана Хардвике (Ирландия), Валентина Бел (Италия), Джугаш Гринис (Литва), Камила Уржедовска (Полша) и Аста Камма Аугуст (Швеция).
Между 16 и 19 февруари догодина, на всички 10 изгряващи европейски таланта, наред с Магарита Сотйкова, им предстои да бъдат представени пред международната преса, индустрия и публика по време на големия кинофестивал “Берлинале”.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Ето кои са най-гледаните филми в Netflix

Вече обърнахме внимание на най-гледаните сериали на Netflix през последните шест месеца, благодарение на подробната статистика, която стрийминг платформата пусна. Това, което можем да допълним като информация, е интересната тенденция, която се е заформила. Оказва се, че цели 30% от най-гледаното съдържание не е на английски език, което показва голям […]

Subscribe US Now