Да починеш от пиене на твърде много вода

От смъртта на Брус Лий изминаха вече почти 50 години.
Актьорът, известен и с уменията си по бойни изкуства, почина внезапно на 20 юли 1973 г. на едва 32-годишна възраст. Още тогава имаше много спекулации около смъртта му, а причината се смяташе, че е мозъчен оток.
Сега, почти половин век по-късно, се появява нова версия, според която смъртта на Брус Лий е причинена от неспособността на бъбреците му да отделят излишната вода.
За да се стигне до това заключение група бъбречни специалисти в Испания правят проучване, което е вече публикувано. Според авторите на изследователската статия актьорът е притежавал “множество рискови фактори за хипонатриемия”. Това означава, че той е имал необичайно ниска концентрация на натрий в кръвта.
Известно е още от преди, че Брус Лий постоянно е приемал течности, употребявал е марихуана (която увеличава жаждата) и са документирани други фактори, които може да са попречили на функцията на бъбреците му. Сред тези фактори са лекарства, пиене на алкохол, както и травми на бъбреците.
“Предполагаме, че Брус Лий е починал от специфична форма на бъбречна дисфункция: неспособността да отделя достатъчно вода, за да поддържа водната хомеостаза… Това може да доведе до хипонатриемия, мозъчен оток и смърт в рамките на часове, ако излишният прием на вода не е следван от отделянето ѝ в урината.
Като се има предвид, че хипонатриемията е честа (среща се при до 40 процента от хоспитализираните лица) и може да причини смърт поради прекомерно приемане на вода дори при млади и здрави хора, има нужда от по-широко разпространение на концепцията, че прекомерният прием на вода може да убие”, пише в изследователската статия.
Според проучването Брус Лий не е консумирал чак толкова голямо количество вода. Бъбреците му обаче най-вероятно не са били в състояние да се справят дори и с нормални количества течност, пише Variety.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Пак попиляха Кристиан Костов, уплаши с килограми и визия ВИДЕО

Кристиан Костов отново си спечели серия от негативни реакции в социалните мрежи, след като показа наскоро как изглежда. Младият изпълнител очевидно не се притеснява от недоброжелателите си и открито показва не само визията, но и различните настроения, през които минава. Този път критика му навлякоха килограмите. Скорошно видео, в което […]