Европейският език, който е сред най-бързите в света

Когато изучаваме нов език, често оставаме с впечатлението, че носителите на езика произнасят изречения много по-бързо, отколкото мозъкът ни може да обработи. Това обаче далеч не означава, че имаме лоши езикови умения или лингвистичен релативизъм – някои езици наистина са “по-бързи” от други.
Разбира се, скоростта на речта може да варира от човек на човек. Някои хора просто говорят бавно, докато други бълват думи като картечница. По същия начин повечето хора ще променят темпото на речта си в зависимост от обстановката, настроението си и т.н.
Въпреки това, един от най-широко приетите начини за изучаване на скоростта на даден език е броят на сричките в секунда. Многобройни проучвания изследват този показател и много от тях стигат до едно и също заключение: японският е най-бързият език.
Проучване от 2011 г. на изследователи от университета в Лион разглежда седем различни езика и ги класира по техните срички в секунда. Япония е на първо място със 7.84 срички в секунда, следвана от испанския език с 7.82 срички в секунда, френски (7.18), италиански (6.99), английски (6.19), немски (5.97) и мандарин (5.18).
Интересното е, че възприеманата скорост на даден език също има нещо общо с това колко информация може да кодира. Друго проучване от университета в Лион през 2019 г. разглежда 17 различни езика в Европа и Азия по отношение на информацията, която предоставя всяка сричка. Въпреки че японският очевидно се говори бързо, той не съдържа много информация с всяка сричка. Изследователите размишляват, че езикът се говори по-бързо в опит да се изпълнят изреченията с повече смисъл.
“Откриваме солидни доказателства, че някои езици се говорят по-бързо от други (например говорещите японски и испански произвеждат около 50 процента повече срички в секунда от говорещите виетнамски и тайландски). Освен това някои езици “опаковат” повече информация на сричка поради тяхната фонология и граматика (например английският има около 11 пъти повече видове срички, отколкото са възможни в японския)”, казва Дан Дедиу, съавтор на изследването от 2019 г. в изявление.

Интересно да се отбележи обаче е, че тези лингвистични изследвания са фокусирани върху европейските и източноазиатските езици, пренебрегвайки хилядите други различни езици, които съществуват в света. Въпреки че е вярно, че почти половината от световното население говори един от само десет езика като свой майчин език, има изобилие от любопитни и прекрасни езици, които вероятно ще опровергаят всички предположения, пишат от IFL Science. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Тежката загуба, която Ан Хатауей е пазила в тайна близо 10 години

Въпреки че не е от знаменитостите, които обичат да издават много за личния си живот, Ан Хатауей все пак бе решила да обяви бременността си с второто дете. През юли 2019 г. тя качи снимка в Instagram, на която си личеше, че е вече с доста наедряло коремче. “Не е […]

Subscribe US Now