Игра на тронове – кои са наследниците на английския престол

Кралица Елизабет II e най-дълго царувалият британски монарх – тя е на трона 70 години, от 1952 г. до 2022 г. Със смъртта й на 8 септември тази година новият крал на Великобритания е Чарлз, трети с това име на престола на страната.
Ето как се пренареждат наследниците на трона след смъртта на кралицата.
Крал Чарлз III
Роден през 1948 г., Чарлз е престолонаследник от тригодишен. 70 години по-късно той автоматично става крал след смъртта на майка си. От 1981 г. до 1996 г. той е женен за Даяна Спенсър, принцеса на Уелс. На 9 април 2005 г. се жени на Камила, херцогиня на Корнуол, която вече трябва да наричаме кралица-консорт.
Принц Уилям
Роден през 1982 г., синът на Чарлз и Даяна вече е престолонаследник. Освен херцог на Кембридж, от вчера той е херцог на Корнуол – титла, която автоматично наследява от баща си, който вече е крал. Уилям обаче не става автоматично принц на Уелс – тази титла не се предава, а трябва да му бъде дадена от настоящия монарх.
Принц Джордж
Първородният син на принц Уилям и Кейт Мидълтън е роден през 2013 г. и е втори по ред за наследяване на престола.
Принцеса Шарлот
Родена през 2015 г., трета по ред за наследяване на британския трон.
Принц Луис
Роден през 2018 г., четвърти по ред за престола.
Принц Хари
Роден през 1984 г. като по-малкия син на Чарлз и Даяна. Пети по ред за наследяване на британския трон.
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор
Първото дете на принц Хари и Меган Маркъл се ражда през 2019 г. Според информацията на Guardian, след като дядото на Арчи вече е крал, той автоматично получава титлата принц. И е шести по ред за престола.
Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор
Родена през 2021 г., дъщерята на принц Хари и Меган също се сдобива с титлата принцеса след възкачването на дядо си на престола. Седма по ред за британския трон.
След преките наследници на Чарлз III, по ред за наследяването на трона се подреждат по-малки му брат принц Андрю (осми), дъщерите на Андрю принцеса Беатрис (девета), последвана от дъщеря си Сиена (десета), сестра си принцеса Йожени (единадесета) и нейното дете Огъст (дванадесети). Следват най-малкият син на кралица Елизабет принц Едуард и наследниците му, както и единствената й дъщеря принцеса Ан и нейните наследници, обобщават от ВВС.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

13 двубоя и българско участие на Senshi 13

Лятната отпуска за тази година може и да е в историята, но това не означава, че нямаме други поводи, заради които да посетим някои от градовете по крайбрежието на Черно море. Като например Варна и по точно курортният комплекс Св. Св. Константин и Елена. Казваме го, защото утре 10 септември, именно […]

Subscribe US Now