Къде в България пият най-много бира?

Admin
Най-много бира в България пият в Русе. След рекордьорите се нареждат жителите на Монтана, Бургас и Плевен, сочат данни на Съюза на пивоварите в България, цитирани от БНТ.

Този резултат обаче има корени в миналото – именно в Русе е създадена първата пивоварна фабрика в страната. А трима ентусиасти искат да възродят старата слава на града, като създават крафт бири, които са все по-предпочитани напоследък.

През 2019 година русенци са слагали от пенливата кехлибарена течност на трапезата си 12 пъти месечно. Наред с масовото пиво обаче все по-търсени са и т.нар. занаятчийски или по-популярни като крафт бири. Мартин Николов е убеден, че в тях всеки може да открие своя любим вкус.

“Всеки може да си избере от 120 стила, с различни видове хмел. Предпочитам да изпия две бири и да се чувствам добре, отколкото да изпия 10 и да не знам къде съм”, заяви той.

На това мнение е и Робърт, който е от Източното крайбрежие на САЩ, но от 3 години живее и работи в Русе.

“Харесвам крафт бирите заради по-големия алкохолен градус и този характерен гладък и плътен вкус, който те притежават”, казва американецът.

Любовта към крафт бирата събира русенците Христо, Велин и Иван. Те започват да варят от любимата си напитка в домашни условия и постепенно стигат до решението да превърнат хобито си в нещо по-голямо.

“В Русе няма крафт пивоварна дълго време. Ние като крафт пивовари искаме хората, които обичат бирата, да се върнат и да опитат вкуса на истинската бира такава, каквато се е правила, когато тя е била замислена като пиво”, обяснява Велин Папазов.

Тримата предприемачи са твърдо решени да върнат родния си град на картата на биропроизводителите у нас, следвайки примера на първата пивоварна фабрика в България “Света Петка”, която е създадена в Русе още преди Освобождението.

Next Post

Алекс Лазаров и Григор Димитров подчиниха Великобритания на ATP Cup

България започна с великолепна победа над фаворита в групата Великобритания с 2:1 на новия тенис турнир на нациите ATP Cup. Сблъсъкът ни остави без дъх и влиза в историята, поставяйки ни на световната карта в този спорт. Емоциите след последната точка бяха великолепни. В Сидни нашите постигна изключително драматичен успех […]

Subscribe US Now