Как да намалим влиянието на магнитните бури – какво да правим и какво – не

Последните дни преминаха под знака на най-силните магнитни бури от повече от две десетилетия насам. Техният интензитет бе най-висок през уикенда, но преди броени часове отново е регистрирана активност от най-висока степен. И в комбинация с променливото време навън, мнозина усещат негативите върху здравословното си състояние.
Магнитните бури се предизвикват от слънчеви изригвания, при които има изхвърляне на плаза електромагнитна радиация, която при достигане до нашата планета води до промени в геомагнитното поле. Или както от NASA просто ги описват – “взрив на енергия”.
Те най-често водят до сияния, които могат да се наблюдават в различни части на земното кълбо. Предизвикват и смущения в различни видове комуникации и могат до доведат до проблеми с технологични устройства. Но това определено се преживява по-лесно, отколкото ефектът върху човешкия организъм.
При някои явлението може да не окаже никакво влияние и да трябва да прочетат някъде, за да разберат за него, но други го усещат силно и може да промени ежедневието им изцяло.
Какво е влиянието им върху здравето
Най-уязвими сме, ако летим със самолет по време на магнитни бури, защото сме с километри по-близо до епицентъра. Това важи и за пилотите и кабинния екипаж, които прекарват още повече часове във въздуха.
Докато някои научни изследвания отричат ефекта на слънчевите изригвания върху здравето, други доказват, че той съществува. Най-често се изразява в промени в настроението, повишена тревожност, проблеми със съня и концентрацията, главоболие, прекалено ниско или прекалено високо кръвно налягане.
Нервната и сърдечно-съдовата система са най-силно засегнати от влияните на миагнитните бури, затова ако имаме проблеми с тях, сигурно ще усетим негативите в по-голяма степен. Понякога се генерират повече хормони на стреса, което води до дисбаланс в организма и може да наруши производството на хормони на щастието или на съня. Ако сме диагностицирани с аритмия, епилепсия или сърдечно заболяване, именно в дните с висока геомагнитна активност е много по-възможно да усетим проявите на тези заболявания, пише Times of India.
Как да се предпазим
Първото и основно правило е в дните с висока геомагнитна активност да прекарваме повече време на закрито. Така до голяма степен ще успеем да намалим негативния ефект от явлението. 
Ако усещаме, че не сме в настроение или първо сме тъжни, а след това тревожни и стресирани, добре е да отделим малко време в ежедневието за йога, медитация или дихателни упражнения.
Ако не можем да елиминираме причинителите на стрес напълно, все пак може да се заредим с малко повече позитивизъм и спокойствие и да го караме малко по-лежерно. А ако се чувстваме уморени и без никакви сили, по-добре да отложим тренировките и физическите дейности за друг ден.
Тъй като магнитните бури повлияват и на циркадните ритми, в тези дни е наистина важно да си лягаме достатъчно рано и да подготвим ума и тялото си за релаксираща почивка. А ако не успеем да се отпуснем и да заспим, позволено е да прибегнем до хапчета за сън и успокоение на билкова основа. И по-добре да станем, да почетем книга или да вършим друга дейност, отколкото да се въртим няколко часа в леглото и само да гледаме колко е часът.
Освен това е важно да се храним леко и здравословно, за да не затормозяваме допълнително организма си. Задължително трябва да приемаме и достатъчно течности. Трябва да избягваме консумацията на алкохол. Кофеинът също не е добра идея, защото може да доведе до сърцебиене и превъзбуда. Ако не можем без него, трябва да минем само със сутрешната чаша.
По възможност, трябва да намалим максимално времето, което прекарваме пред екрани в дните с магнитни бури, защото те водят до допълнително натоварване на нервната система и мозъка, а това може да доведе до тревожност и безсъние.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Когато Наум Шопов тича заедно с Никола Цолов, Люис Хамилтън и Себастиян Фетел

Всеки, който следи Наум Шопов в социалните мрежи, знае, че актьорът е превърнал фитнеса и тренировките в част от ежедневието си. Знае също така, че една от големите страсти на Шопов са колите и всичко свързано с тях. Именно от профила му в Instagram разбираме, че е имал възможността да се […]

Subscribe US Now