Как правилно да приготвяме броколите

Или обичаме броколите, или ги мразим – среден вариант няма. Независимо от кой отбор сме обаче, със сигурност сме чували за редицата ползи на този зеленчук, който е все по-популярен в последните години.
Славата му се дължи най-вече на съединението сулфорафан, което се намира във високи количества в него. То ефективно контролира нивата на кръвна захар и има доказани противоракови свойства. Неслучайно и на пазара се появиха хранителни добавки с това вещество, но проучвания доказват, че е много по-полезно, когато го консумираме чрез броколите.
Но уловката е, че сулфорафанът не се съдържа в чист вид в тях. В състава им има няколко съединения, наречени глюкозинолати, както и ензима мирозиназа, които се трансформират във въпросното вещество. Но за да се случи това, е необходим някакъв тип въздействие.
И вероятно си мислим, че термичната обработка ще свърши своята работа, но не е точно така. Обичайните методи за готвене на броколи – като варене или приготвяне в микровълнова, сериозно намаляват количеството глюкозинолати и мирозиназа, дори само след няколко минути, защото са силно чувствителни на високи температури, предава Science Daily.
Следователно най-голямото количество сулфорафан, което можем да получите от броколите, е ако ги консумираме сурови. Но имаме и една алтернатива – да ги приготвим стир-фрай в силно нагорещен тиган за няколко секунди.
Има и още една важна подробност – броколите е добре да бъдат нарязани на възможно най-малки парчета, защото тогава в тях се отделят по-големи количества от полезните вещества. Най-оптималният вариант е да изчакаме между 30 и 90 минути от нарязването до приготвянето, за да се разгърне пълния им потенциал. Но надали можем да им отделяме толкова време в ежедневието.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: Lifestyle.bg

Subscribe US Now