Как родопското одеяло се превърна в палто

На теория (и по календар) пролетта може и да наближава, но на практика температурите навън казват друго. Непреодолими климатични условия обаче няма – може да пренесем усещането за топлина и уют навън с ново и нестандартно попълнение в гардероба, което да разходим из града. Точно това прави колекцията палта на българската марка “Китна”. А и определено привлича погледи.
Дизайнът на палтата е съвременен прочит на родните ни традиции, като най-впечатляващият е несъмнено този на палтото, направено като от родопско одеяло. В описанието му на сайта на марката се казва, че е “китно палто с подплата, с което няма как да останете незабелязани”. Склонни сме да се съгласим и оценяваме, че то е изработено изцяло ръчно, с прецизност и внимание към детайла, и от 100% вълна.
В колекцията се открояват и друг вид мотиви, характерни за чипровските килими, като дизайнерите са създали и по-свободни интерпретации, в които преплитат цветовете на българското знаме.
Брандът вдъхва нов живот на шевицата и везбата чрез модерни ръчно направени и бродирани бижута, аксесоари и дрехи, за да запази енергията и автентичността на родните традиции.
Освен палтата, богатата селекция на “Китна” допълват и множество накити – обеци, колиета, гривни, чоукъри и пръстени. Мъжете също не са пренебрегнати, като те могат да добавят акцент в облеклото си с нестнадартна папийонка, ръкавели или аксесоар за яка.
Вдъхновяваща е и идеята, която задвижва създаването на марката, а именно желанието за възраждане на българските традиции. Творческият екип вярва, че е възможно те да бъдат пренесени в съвременния начин на живот, да са част от модата, обединявайки минало и настояще, като по този начин предпази символите и обичаите ни от забрава и предава скритите в тях сила и енергия.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Страшен инцидент сполетя дъщерята на Ваня Щерева СНИМКА

Певицата и писател Ваня Щерева изтръпна от ужас след новината, че дъщеря й Мила Роберт е претърпяла инцидент. За щастие той завършва без фатални последици Младата изпълнителка Мила Роберт преживя истински ужас на улицата, заради който сега е в абсолютен шок, освен че има кофти натъртване, което тепърва ще лекува. […]